Financiële crisis bij Circus Elleboog

Circus Elleboog heeft financiële problemen. Directeur Aad Kuin is opgestapt en interim-directeur Zafer Yurdakul werkt aan een bezuinigingsplan.

Lorianne van Gelder

Volgens Yurdakul is de slechte financiële situatie vooral te wijten aan de verhuizing van het jeugdcircus. Eind vorig jaar verhuisde Elleboog van de Passeerdersgracht naar Laan van Spartaan in Nieuw-West.

Het betrekken van het pand, dat vijf miljoen heeft gekost, kostte ondanks bijdragen van onder meer de gemeente meer dan verwacht. En ook de kosten voor het openingsfeest en het werven van nieuwe cursisten vielen tegen. Daarbij kwam dat de subsidies die het jeugdcircus van de stadsdelen Noord en West ontving, door de bezuinigingen zijn weggevallen.

Eind juni werd Kuin door de raad van toezicht de wacht aangezegd en op 1 juli ging Yurdakul aan de slag. De interim-directeur zat zelf tot 31 januari van dit jaar in de raad van toezicht. Daarnaast is hij directeur van Podium Mozaïek.

Kuin zegt dat hij op termijn toch al weg wilde, maar dat zijn vertrek nu wel eerder komt dan was gepland. 'Vorig jaar zijn een paar dingen misgegaan met de verhuizing en zijn er flinke tekorten ontstaan. Ik reken mezelf dat ook aan, ik neem de verantwoordelijkheid.'

'Er is een zwakkere financiële positie,' zegt Yurdakul. 'De buffers en reserves zijn op, maar er zijn nu geen tekorten. We onderzoeken hoeveel geld er voor de lopende begroting bij moet komen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden