Financieel topman ING weg om witwaszaak

Financieel directeur Koos Timmermans van ING stapt op. De bank maakte dat dinsdag bekend.

ANP
Koos Timmermans' vertrek houdt verband met de schikking die de bank onlangs sloot vanwege witwaspraktijken. Beeld anp
Koos Timmermans' vertrek houdt verband met de schikking die de bank onlangs sloot vanwege witwaspraktijken.Beeld anp

Zijn vertrek houdt verband met de schikking die ING onlangs sloot vanwege witwaspraktijken, waardoor zijn positie onhoudbaar was geworden.

Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM). Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

Tekortkomingen
Timmermans was tijdens de periode 2010-2016, waar het onderzoek betrekking op had, lid van het zogeheten Management Board Banking en eindverantwoordelijke voor ING Nederland. "In het licht van deze omstandigheden zal Koos Timmermans in overleg met de raad van commissarissen aftreden," aldus ING in de verklaring.

President-commissaris Hans Wijers van ING betreurt de gevonden tekortkomingen en zegt deze zaak zeer serieus te nemen. De ernst van de zaak en de vele reacties van belanghebbenden maakten dat er iets moest gebeuren op het niveau van de directie, zo zei hij. Dat is volgens Wijers ook in het belang van de bank zelf.

Een ING-woordvoerder legt uit dat pas nadat de schikking bekend was gemaakt, gesproken kon worden met verschillende partijen, zoals politici, over onder meer de gevolgen van het schandaal voor bijvoorbeeld bestuurders. De positie van topman Ralph Hamers lijkt binnen ING niet ter discussie te staan.

Huisbank
Timmermans, die sinds 2017 de rol van financieel topman bekleedt bij de bank, blijft overigens aan tot het moment dat er een opvolger voor hem is gevonden. Dit om een "fatsoenlijke overgang" mogelijk te maken.

De in 1960 geboren Timmermans kwam in 1996 in dienst van ING. Hij trad in 2007 toe tot het bestuur, nadat hij was benoemd tot risicodirecteur. In 2011 werd hij vicevoorzitter van het Management Board Banking. In 2014 kreeg hij de verantwoordelijkheid over de divisie Market Leaders.

De gemeente Amsterdam stelt ING ter discussie als huisbank, werd maandag bekend. Wethouder Udo Kock wil hiermee een signaal afgeven na de witwasschikking die de bank trof. 'Het gaat hier om het vertrouwen in de overheid.'

Kamer voorzichtig positief over vertrek ING'er

Politiek Den Haag reageert met voorzichtig optimisme op het vertrek van de financieel directeur van ING, Koos Timmermans. Diverse Kamerleden zijn tevreden dat het witwasschandaal bij de bank iemand de kop kost, maar vragen zich tegelijk af of het vertrek vooral is ingegeven door de maatschappelijke druk op ING.

"Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken,'' zegt PvdA'er Henk Nijboer. "Als cfo Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast.''

Mahir Alkaya (SP) zet eveneens zijn vraagtekens bij de motivatie van de bank. "Ik vraag mij sterk af of ING dezelfde conclusie had getrokken als er niet zoveel ophef was ontstaan.''

Ook binnen de coalitie is vrijwel niemand rouwig om het vertrek van Timmermans. D66-Kamerlid Joost Sneller vindt het "terecht'' dat Timmermans opstapt. "Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.''

CDA'er Erik Ronnes spreekt van "een goede stap''.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden