Financieel onheil dreigt 'de nieuwe lente' te verpesten

Het jaar waarin het college van GroenLinks, D66, PvdA en SP moet laten zien wat het waard is, vangt aan met onderhandelingen over bezuinigingen vanwege tegenvallers die op de stad afkomen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zo keert het rijk de komende jaren tot 111 miljoen euro minder uit aan Amsterdam dan voorheen. Dit komt door de moeite die de ministeries hebben met het uitgeven van de budgetten - en wat dorpen en steden krijgen toebedeeld, is rechtstreeks gekoppeld aan wat er in Den Haag werkelijk wordt uitgegeven.

Daarnaast weet Amsterdam in de toekomst niet langer op voorhand in hoeverre het wordt gecompenseerd voor de btw die het moet afdragen. Kock heeft tot 55 miljoen euro opzijgezet om deze tegenvaller op te vangen, maar dat zal niet genoeg zijn.

Een ander probleem zit bij de specialistische jeugdhulp, die 30 miljoen euro duurder uitvalt dan voorzien. Ook de kosten voor dagbesteding en 'hulp bij het huishouden' lopen dit jaar met miljoenen euro's uit de pas.

En dan is er nog een financiële knoop die de stad wel zelf veroorzaakt heeft. Oevers en kademuren zijn jarenlang verwaarloosd en die lijden onder het toenemende verkeer.

Inwerkperiode achter de rug
Binnen de coalitie wordt er rekening mee gehouden dat het astronomische bedrag van 2 miljard euro nodig is om de eeuwenoude bouwwerken tot gewenst niveau te renoveren. Dat bedrag wordt via langlopende financieringen bij de bank bijeengebracht, maar de rentelasten zijn voor rekening van de gemeente.

En dat in een jaar waarin het college zich, in de woorden van D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig, moet definiëren. In 2018 is de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP gevormd en de inwerkperiode is achter de rug.

De vraag is of nu voldoende geld overblijft voor de voornemens van het college voor 2019, zoals verduurzaming, het aardgasvrij maken van de stad en aanpak van de armoede. Politiek gezien zal het spannend worden, zegt Erik Flentge van de SP. "Iedereen heeft een ander idee over de invulling van de bezuinigingen."

Lees meer: Donkere wolken hangen boven gemeentefinanciën in nieuwe jaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden