Financial Times: Buitenlandse huizenzoekers op koopjesjacht in Amsterdam

Voor internationale vastgoedbeleggers op koopjesjacht is hét moment aangebroken om een huis in Amsterdam te scoren. Dat schrijft de Financal Times, een gerenommeerd Brits zakendagblad.

Archieffoto. Beeld anp
Archieffoto.Beeld anp

De krant benadrukt dat Amsterdam veelal geassocieerd wordt met grachten, gracieuze herenhuizen, veel fietsende locals, indrukwekkende kunst en een tolerante (of lakse) houding ten opzichte van drugs. Maar er is in werkelijkheid iets anders aan de hand, zo schrijft een journalist.

Volgens de statistieken is de waarde van dure huizen in de hoofdstad in een jaar tijd behoorlijk gedaald. De krant sprak verschillende partijen die voorspellen dat de huizenprijzen in de stad nog verder zullen dalen. 'Kopers aarzelen om de stap te wagen, gezien de strenge criteria die gelden om een hypotheek te krijgen en de onzekerheid over eventuele hypotheekrenteaftrek'.

'Er zijn veel koopjesjagers uit landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, maar ook uit Rusland, Australië en Zuid-Afrika', citeert de krant Charles Grayson, mede-eigenaar van 27 Huis Makelaars. Hij schat dat 70 procent van zijn klantenkring uit niet-Nederlanders bestaat.

Pied-à-terre
De meeste internationale kopers zouden uit zijn op een pied-à-terre langs een gracht, met historische elementen die geen modernisering behoeven. Hoog op het verlanglijstje zouden ook een open keuken en een tweede badkamer staan, aldus Grayson. Hij verklaart dat Nederlandse kopers die dingen 'natuurlijk' ook willen, maar die zouden minder bereid zijn veel te betalen en al sneller tevreden zijn met één badkamer en gesloten keuken.

Volgens de FT is de voormalige arbeiderswijk de Jordaan favoriet onder buitenlandse kopers en is het makkelijk voor te stellen waarom. Het zou een plek zijn waar een wat 'maffe' sfeer gecombineerd wordt met een diepgeworteld gevoel van conservatisme. In de lucht buiten de coffeeshops hangt de geur van wiet en er zijn vele winkeltjes met 'zelfbewuste vreemde combinaties', zoals een biologische supermarkt en een kapperszaak die ook het atelier van een kunstenaar blijkt te zijn.

Maar, zo is te lezen, inwoners én winkeleigenaren houden er wel hun straten schoon, overal hangen bordjes om fietsers te wijzen op parkeerplaatsen en iedereen schildert er zijn deur- en raamkozijnen wit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden