Filmtitels op De Uitkijk: tegen de regels

Regels zijn regels, meneer, en regels dienen 'gehandhaafd' - zo zullen ambtenaren van stadsdeel Centrum hebben gedacht. Filmtheater De Uitkijk mag van hen aan de buitenkant geen uiting meer geven aan de functie die het al bijna honderd jaar vervult, blijkt uit een brief die de eigenaar ontving.

Michiel Jansen-Dings
null Beeld nicksees.wordpress.com
Beeld nicksees.wordpress.com

De kenmerkende gevel met affiches en namen van daar vertoonde films voldoet niet aan de Beleidsregels Gevelreclame zoals die in 2008 door de gemeente zijn opgesteld, is de portee.

Dat zou betekenen dat het filmtheater, dat sinds 1929 vlak bij de kruising van de Prinsengracht en de Leidsestraat is gevestigd (in een pand dat al sinds 1912 dienstdoet als bioscoop) niet meer mag laten zien dat er films worden vertoond, en welke.

In dezelfde regels is vastgelegd dat ramen niet afgedekt mogen zijn. Volgens Huub Roelvink, die de programmering van De Uitkijk voor zijn rekening neemt, 'komt het er in de praktijk op neer dat we bepaalde ruimtes niet kunnen verduisteren en daardoor onze functie als bioscoop niet naar behoren kunnen vervullen'.

'Ze vragen het Tuschinski toch ook niet? '
Eigenaar Bart Lubbers zegt aan het volledig aanpassen van de gevel niet te kunnen beginnen. 'Ze vragen Tuschinski toch ook niet of ze de bioscoop alsnog willen laten aansluiten bij de omliggende gebouwen? Áls het stadsdeel alles in originele staat wil terugbrengen: misschien heeft het dan ergens een subsidiepotje waarmee de oorspronkelijke entree - inclusief zuilen - in volle glorie hersteld kan worden.'

Het stadsdeel wijst Lubbers er ook op dat bij controle is gebleken dat de elektrische bedrading van het bioscoopje niet in alle gevallen aan de nationale richtlijn voldoet, en de aankleding niet overal aan de brandweervoorschriften.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden