Ten slotte

Filmregisseur Hans Pos (1958-2014), jurist met een grote filmliefde

De gisteren overleden filmregisseur en -producent Hans Pos (56), was al een paar jaar ziek. Pos produceerde onder andere 'Kruimeltje', 'Pietje Bell' en de Carry Sleeromans. Hij regisseerde onder andere 'Kapitein Rob'.

Mark Moorman
Links Hans Pos, rechts acteur in de film Kapitein Rob Thijs Romer Beeld ANP
Links Hans Pos, rechts acteur in de film Kapitein Rob Thijs RomerBeeld ANP

De regisseur werd in september 2011 op de set van zijn film Cop vs Killer getroffen door een hersenbloeding. De opnames waren pas vier dagen bezig. De regie werd uiteindelijk afgemaakt door scenarist Simon de Waal, op wiens roman de film was gebaseerd. Jeroen Willems won een jaar later een Gouden Kalf voor zijn rol in de film.

Het had de derde grote regie van Pos moeten worden, die vooral actief was geweest als filmproducent, sinds 1987 voor Shooting Star Filmcompany, opgericht samen met Dave Schram en Maria Peters.

Pos was oorspronkelijk een jurist, met een grote filmliefde. Zijn favoriete films waren de eerste twee delen van The Godfather van de Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola: 'Het is een ode aan datgene wat cinema behoort te zijn. Het zijn films waarvan ik vrijwel alle dialogen uit mijn hoofd ken.'

Eigenzinnig
Shooting Star groeide in de jaren negentig uit tot een van de eigenzinnigste en productiefste Nederlandse filmproductiebedrijven, aanvankelijk ook met een distributietak. De productie en distributie van Loos van Theo van Gogh (1989) luidde een periode van samenwerking in die leidde tot films als Blind Date (1996), De pijnbank (1998) en Baby Blue (2001).

Maar Shooting Star zou vooral succes hebben met jeugdfilms gebaseerd op populaire kinderboeken, zoals Kruimeltje (1999), Pietje Bell (2002) en de verfilmingen van de Carry Sleeromans.

De drie oprichters van Shooting Star wisselden voortdurend van rol, als producent en regisseur.

Klassiekers
Na de misdaadfilm Bella Bettien (met Thekla Reuten) en de televisieserie Boks (geschreven door Simon de Waal) moest Kapitein Rob (2007) de grote avonturenfilm worden waar Pos van droomde als regisseur. Hij kende en bestudeerde de klassiekers uit het genre: de Indiana Jones- en James Bond-films.

Maar met zijn ervaring als producent wist hij als geen ander wat de beperkingen in Nederland zijn: 'Je moet je realiseren dat je voor één draaidag Bond waarschijnlijk een halve Nederlandse film kunt draaien.' Hij heeft zich nooit door een dergelijke afweging laten tegenhouden.

Hans Pos laat een vrouw en twee dochters achter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden