Filmmakers uit de Baarsjes tonen films in eigen 'achtertuin'

Park De Krommert in West wordt vrijdag 2 en zaterdag 3 september omgetoverd tot een filmzaal. Iedere avond worden gratis twee films vertoond die zijn gemaakt door filmmakers uit de buurt.

Park de Krommert Beeld Marieke van der Velden
Park de KrommertBeeld Marieke van der Velden

Een van de films is Gluckauf van regisseur Remy van Heugten, een film die vorig jaar nog vier Gouden Kalveren won.

Het filmweekend is het intitatief van vijf buurtbewoners die tijdens een buurtborrel ontdekten dat ze allen filmmakers zijn. Zo ontstond het idee om eens met de hele buurt films te kijken.

Een paar jaar later wordt het idee werkelijkheid, met een beetje hulp van stadsdeel West. Met het budget dat ze voor hun burgerinitiatief kregen konden de buurtbewoners precies een beamer, scherm, geluidsinstallatie en stoelen huren. Drankjes, popcorn en eventueel dekens om warm te blijven moeten bezoekers zelf meenemen.

Filmmakers uit de Baarsjes
Buurtbewoners zijn positief, vertelt fotografe en filmmaakster Marieke van der Velden, een van de organisatoren van het evenement. "Veel mensen uit de buurt zeggen te komen, die vinden het helemaal fatastisch."

Tijdens het filmweekend worden vier films vertoond. Het zijn allemaal films die zijn gemaakt door filmmakers die in de buurt wonen en zelf ook de initiatiefnemers zijn van het evenement.

Naast Gluckauf is bijvoorbeeld ook een documentaire die Van der Velden maakte met Philip Brink te zien. The Island of All Together gaat over de vluchtelingencrisis op Lesbos waarin een vluchteling en een Europese toerist met elkaar in gesprek gaan.

Beeld uit de documentaire The Island of all Together. Beeld Marieke van der Velden
Beeld uit de documentaire The Island of all Together.Beeld Marieke van der Velden

De Krommert
Het parkje De Krommert, dat vanuit de huizen van alle intiatiefnemers/filmmakers is te zien, is de locatie voor het filmweekend. Park De Krommert ligt achter Club 8, de ingang zit aan de Reinier Claeszenstraat (tegenover nummer 4) en is ook via de Admiraal de Ruijterweg (naast nummer 92) te bereiken.

Vrijdag 2 September
20.45 uur: The Island of All Together
21.15 uur: IkJijHijZij

Zaterdag 3 September
20.45 uur: Gotta
21.15 uur: Gluckauf

Benieuwd waar en wanneer je nog meer films in de Amsterdamse buitenlucht kunt kijken? Bekijk het in ons overzicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden