Filmmaker sluit zich jaar lang op in Javastraat

Marnix Haak (29) wil zijn buren beter leren kennen. Waar een ander het bij een incidenteel kopje koffie houdt, besloot de Amsterdamse filmmaker voor een radicale aanpak.

Bien Borren
Marnix Haak sluit zichzelf een jaar lang op in de Javastraat in Amsterdam-Oost Beeld Eigen foto
Marnix Haak sluit zichzelf een jaar lang op in de Javastraat in Amsterdam-OostBeeld Eigen foto

Haak vertoeft vanaf 1 september twaalf maanden lang op de Javastraat in Amsterdam-Oost. De straat in de Indische Buurt, een ruime kilometer lang en begrensd door enerzijds de Celebesstraat en anderzijds het Javaplantsoen, zal een jaar lang Haaks wereld beslaan.

"De Javastraat is, met de vele verschillende culturen, etniciteiten en mensen, de wereld in het klein," zegt Haak, zelf sinds tweeënhalf jaar woonachtig in de straat. "Een plek boordevol verhalen." Verhalen die hij tijdens zijn zelfgekozen gevangenschap wil ontdekken.

'Gewone' mensen
De Amsterdammer werkte voorheen voor de publieke omroep en met zijn ervaring bij verschillende talkshows - "Daar mochten alleen maar bobo's aanschuiven" - heeft Haak behoefte aan 'gewone' mensen, zoals hij het zelf zegt. "En als filmmaker wil ik de verhalen van deze mensen, hun gebruiken, beslommeringen en hun gang van zaken vertellen."

Dat doet hij door middel van een dagelijkse vlog. Haak heeft al tweehonderd mogelijke items bedacht, waaronder een wekelijkse kookshow, uitzwaaiservice, sessies met muzikanten uit de straat en een invalbeurt bij een ondernemer. "Maar uiteindelijk moet het project een eigen leven gaan leiden."

Bovendien is Haak niet van plan alleen maar een luisterend oor te bieden, hij hoopt ook iets te betekenen voor zijn buurtgenoten. "Ik ben de altijd beschikbare buurjongen, voor hulp bij verhuizen, boodschappen doen of een potje schaak: ik bied me aan."

Speciaalbier
Haak heeft middels een inzamelingsactie voorlopig genoeg geld binnengehaald om de eerste zes maanden door te komen. Daarnaast legt het stadsdeel ook wat geld bij. Voedsel is er in overvloed en, sinds de gentrificatie de straat volledig in haar greep heeft, is er aan speciaalbier geen tekort.

"Maar ik moet ervoor waken dat ik niet gek word. Het is nou eenmaal een drukke straat, met veel mensen en uitlaatgassen, weinig momenten van rust. Los daarvan ben ik er klaar voor: ik 'commit' me voor honderd procent aan die straat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden