Filmhuis Kriterion opent bioscoop in Liberia

Filmhuis Kriterion breidt uit en bouwt een bioscoop in Liberia. Wat nu nog een oud kantoorpand is, moet straks filmliefhebbers onderdak bieden. 'Een plek waar vrijheid de boventoon voert.'

De Liberiaanse studenten die zich inzetten voor een bioscoop in hun stad Beeld Ema Cvrkota
De Liberiaanse studenten die zich inzetten voor een bioscoop in hun stadBeeld Ema Cvrkota

Met Young Urban Achievers, een organisatie opgericht door Kriterion, willen Annejuul Jans (27), Marthe Singelenberg (26) en Ema Cvrkota (25) zoveel mogelijk bioscopen in het buitenland oprichten. Zes jaar geleden openden ze met lokale studenten al de eerste buitenlandse Kriterion-bioscoop in Sarajevo in Bosnië.

Via een collega kwamen ze in contact met Liberiaanse studenten die een samenwerking voor een bioscoop in hun land wel zagen zitten. Een treffer, volgens Cvrkota. "In Liberia heb je veel kleine videoclubs. Dan zitten groepjes mensen in de hitte in hutjes met een beamer bij elkaar Bollywood-films te kijken."

Bioscoopcultuur
Echte bioscopen zijn er in het land niet veel meer, want door de burgeroorlog en de Ebola-uitbraak is van de voorheen levendige bioscoopcultuur weinig meer over. De vrouwen hopen hier met de dependance verandering in te brengen.

Voor de bioscoop was 50.000 euro nodig en na vijftig dagen crowdfunden overtrof de opbrengst alle verwachtingen. Het drietal haalden 42.000 euro op door 'vooral heel veel mensen te spammen'. Met subsidies die nog bovenop dit bedrag komen, kunnen ze aan de slag in het West-Afrikaanse land.

Cvrkota: "We hebben echt van alles aangeschreven, bedrijven, Amsterdamse bioscopen, de media." Een anonieme gever deed zelfs een schenking van 5000 euro.

Eigen initiatief
De bioscoop in Monrovia - de hoofdstad van Liberia - is zeker geen project om zielige mensen te helpen, zegt Cvrkota. "We vragen de lokale studenten die ons benaderen zelf met een plan komen. Het is hun initiatief. Zij moeten de bioscoop uiteindelijk draaiend houden."

De dames zijn al naar het Afrikaanse land gevlogen om een geschikt pand te zoeken. Het werd een kantoorgebouw waar Liberiaanse studenten inzaten. De komende tijd gaat een aannemer flink aan het werk.

Zo moet de riolering worden aangelegd en de muren worden vervangen. In de grote achtertuin van het gebouw komt de bioscoopzaal met uitklapbare muren, zodat de bioscoop zich aan kan passen aan het wisselvallige weer met hitte en stortregen.

Palestina
Het drietal is van plan om meer Kriterionbioscopen op de wereld te zetten. Op dit moment zijn er plannen voor een filmhuis in Ramallah, Palestina.

Naar verwachting kunnen de Liberiaanse studenten de eerste films in het najaar in de bioscoop zien. De Jans, Singelenberg en Cvrkota hopen dat de chaotische charme van Kriterion ook in het Afrikaanse filmhuis terug te vinden is. "Het moet een plek zijn waar vrijheid de boventoon voert."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden