Column

Filmfestival

THEODOR HOLMAN

Ik schrijf dit vanaf het filmfestival in Utrecht, waar ik straks word geïnterviewd - samen met Laurens Postma (regisseur) en Katja Schuurman (actrice) - over de derde remake, in het Hindi, van Interview.

Hier op het Neude heerst echt een festivalsfeer, althans: het is er gezellig. Ondanks de regen.

Wat maakt het gezellig? Het komt door de enorme hoeveelheid filmliefhebbers om me heen. Je loopt langs een tafeltje en je hoort opeens: 'Rundskop was zo'n goede film.' Ik had meteen zin om het te bevestigen en om me ermee te bemoeien. Aan een ander tafeltje zaten twee regisseurs te praten. De één zei: 'Dat hebben we toen gedraaid op een Sony PMW-Ex I.' De ander: 'Die is nu in de aanbieding. Wat vond je?'

Leuke gesprekken, als je ervan houdt. Ik houd ervan. Met schrik bedacht ik me dan men vroeger zulke gesprekken over literatuur had. Dichters in Carré, schrijvers die voorlazen - het waren gebeurtenissen waar je bij wilde zijn. Het was de slagroom van het culturele leven.

Dat is niet meer zo.

De slagroom komt nu van het celluloid en je vindt het in de filmzalen; ik heb het idee dat niemand meer over boeken spreekt, alleen nog maar over film. Als ik iemand iets zie uitlenen, dan is het geen boek, maar een dvd, of een schijfje waarop iemand de laatste Woody Allen illegaal heeft 'ge-bittorrent'.

Moet je je toch eens voorstellen: 'Ik heb hier een illegale uitgave van Thomése. Geweldig!'

Ik vind Thomése de beste auteur van het ogenblik, maar ik denk toch niet dat er veel mensen zijn die een goedkope printversie van zijn boeken willen hebben.

Hier in Utrecht merk je dat het om film gaat. (En wat 'het' is weet je eigenlijk niet.)

Als ik in de zaal kijk waar de talkshow wordt gehouden, zie ik alleen maar jonge mensen. Sterker: ik ben de oudste in de zaal. Het zit vol met jeugd, vooral mooie meisjes.

Ik moet denken aan 'de wet van Huib Schreurs': waar de mooiste meisjes zijn, komt het succes vanzelf, en begrijp dat deze meisjes filmsterren willen worden.

Ik sluit nu af. Daar komen Laurens Postma en Katja Schuurman. In de verte zie ik Claudia de Breij, die ons gaat interviewen.

Morgen ben ik hier weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden