Plus

Filmende BN'ers achter het stuur gevaar op de weg

Filmen met je smartphone terwijl je achter het stuur zit, is levensgevaarlijk en strafbaar. Toch doen veel BN'ers het vaak en openlijk. Politici vinden het tijd om in te grijpen. 'Als bekende Nederlander ben je een rolmodel voor heel veel mensen.'

BN'ers in de auto Beeld Screenshot Instagram
BN'ers in de autoBeeld Screenshot Instagram

Voetbalster Shanice van de Sanden in de auto onderweg naar een training van de Oranje Leeuwinnen. Lil' Kleine die zijn dure horloge laat zien terwijl hij rijdt. Vlogger Hanni Hanna die zijn volgers vanuit de file oproept zijn nieuwe post te bekijken. Influencer Famke Louise in de auto, bestemming onbekend. Rapper Boef idem dito.

Wie bekende Nederlanders volgt op Instagram weet: de auto is een populaire plek voor het maken van Instagramstories. Soms om te laten zien naar welke muziek er wordt geluisterd, andere keren om volgers te vertellen waarnaartoe ze onderweg zijn. En voor wie een dure auto heeft, is het een perfecte manier om die even te showen.

Gevaar
Opvallend: de bekende Nederlanders doen weinig moeite om te verbergen dat ze met een telefoon in hun hand achter het stuur zitten. Niet alleen strafbaar, ook nog eens heel gevaarlijk. Verzekeraar Interpolis berekende dat in 68 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt en dat de kans op een ongeluk 12 keer groter is als je een nummer intikt op je telefoon tijdens het rijden.

Van dat laatste zou je kunnen zeggen dat dat niet veel verschilt van het maken van een Instagramstory, waarvoor je op z'n minst vier handelingen op je telefoon moet verrichten.

Het Openbaar Ministerie ziet ook een toename in het aantal zware verkeersongevallen waarbij afleiding door bijvoorbeeld een mobiel een rol speelde, zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen. Hij raadpleegde 25 van zijn verkeersofficieren die zware verkeersongevallen behandelen voor een officieus onderzoek. "Ze zien het veel vaker dan voorheen. En dan gaat het niet alleen om bellen, maar om alle handelingen met een mobiele telefoon."

Kopieergedrag
Het maken en posten van Instagramstories achter het stuur is niet alleen een risico voor de BN'ers zelf, met hun video's bereiken ze vaak honderdduizenden veelal jonge mensen.

Kopieergedrag ligt op de loer, zegt ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer). "Dit is natuurlijk een slecht voorbeeld. Het is bloedlink om zo bezig te zijn met andere dingen terwijl je achter het stuur zit. Als bekende Nederlander ben je rolmodel voor heel veel mensen en vooral voor kinderen. Je wilt toch niet dat zij je volgen en dat ze dan bij een ongeval betrokken raken?"

CDA-Kamerlid Maurits von Martels zou het goed vinden als er meer aandacht voor het onderwerp komt. "Te vaak vinden er ongelukken of bijna-ongelukken plaats omdat de bestuurder met de verkeerde dingen bezig is. Van BN'ers hoop en verwacht je eigenlijk dat ze het goede voorbeeld geven."

Stom
Als het aan de SP ligt, gaat de politie actief op zoek naar BN'ers die video's achter het stuur maken. "Die mensen hebben een groot bereik. Dan moet je met ze in gesprek over hoe stom het is dat ze dit doen," zegt partijwoordvoerder Cem Lacin.

Volgens verkeersofficier Damen houdt het Openbaar Ministerie sociale media al in de gaten. "Laatst heb ik een gesprek gehad met een bekend persoon die gevaarlijk rijgedrag had gefilmd. Ik heb een deal met hem gemaakt dat hij niet vervolgd zou worden, mits hij in een video zou vertellen hoe ontzettend stom het was wat hij had gedaan. Dat is voor ons uiteindelijk zinvoller dan hem een boete geven."

Overigens komt niet iedereen er zo goed vanaf. Mezdi, een deelnemer aan Temptation Island, filmde hoe hij met hoge snelheid over een Friese snelweg sjeesde en auto's inhaalde over de vluchtstrook. Gevolg: rijbewijs kwijt.

Hoe de betreffende BN'ers er zelf over denken, blijft ongewis. Geen van hun vertegenwoordigers ging in op een verzoek om te reageren.

null Beeld Screenshot Instagram
Beeld Screenshot Instagram
null Beeld Screenshot Instagram
Beeld Screenshot Instagram
null Beeld Screenshot Instagram
Beeld Screenshot Instagram
null Beeld Screenshot Instagram
Beeld Screenshot Instagram

Sturen met je knieën

De auto blijkt niet alleen een goede plek voor het opnemen van video's voor Instagram. Ook voor televisieprogramma's worden geregeld opnames gemaakt, terwijl de presentator achter het stuur zit. Dat ziet er misschien leuk uit op tv, maar is het ook veilig?

In een aflevering van Rambam in januari vertelt presentator Lars Gierveld al rijdend over een snelweg aan de camera naast hem over misstanden bij studentenverenigingen. Hij leest een reactie voor vanaf een A4'tje, terwijl hij stuurt met zijn knieën. Bij een onverwachte manoeuvre was hij waarschijnlijk kansloos geweest.

Het leverde een hoop verontwaardigde ­reacties op. Gierveld zegt dat hij zelf ook erg is geschrokken, toen hij de uitzending terugzag. "Ik vind het dom van mezelf en vind de kritische reacties die ik kreeg volledig ­terecht."

BNNVara en producent CCCP sluiten zich daarbij aan en erkennen dat ze
er strenger op hadden moeten toezien in de ­montage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden