Filmen in rechtszaal mag

NIJMEGEN - Rechtszaken mogen vanaf 1 maart grotendeels worden gefilmd. Tot nu toe mogen alleen opnamen worden gemaakt van het betoog van de officier van justitie en het vonnis van de rechter.Ook rechtbanktekenaars krijgen weer ruim baan. In 2003 werden zij op één lijn gesteld met fotografen en moesten ze vooraf toestemming vragen voor het maken van tekeningen. Dat hoeft nu niet meer.

Door de verruiming van de persrichtlijn kan op televisie beter verslag worden gedaan van een rechtszaak. In principe mogen voortaan de rechter, de officier van justitie en de advocaat in beeld worden gebracht. Verdachten, slachtoffers en publiek moeten buiten beeld blijven, tenzij expliciet toestemming voor opnamen is gegeven.

Een tv-ploeg kan vooraf met de advocaat afspraken maken over het in beeld brengen van een verdachte. Soms heeft die daar geen bezwaar tegen. Een rechter kan het vervolgens verbieden, als de verdachte misbruik maakt van aanwezigheid van camera's. Het voorbeeld wordt genoemd van Mohammed B., die de aanwezigheid van televisie had willen gebruiken als podium om zijn boodschap naar buiten te brengen.

De ondervraging van de verdachte door de rechter mag in principe niet worden gefilmd, om de verdachten te beschermen. In de nieuwe richtlijn staan wel allerlei bepalingen waarop een rechter kan besluiten filmopnames te weren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden