Film over moord Van Gogh roept vragen op over rol AIVD

Hoe (on)waarschijnlijk is het dat Mohammed B. alleen opereerde op 2 november 2004, toen hij cineast/publicist Theo van Gogh vermoordde? En had de AIVD kunnen weten dat B. Van Gogh op het oog had als slachtoffer? Om die vragen draait de thriller 2/11, naar een scenario van Theodor Holman en Gijs van de Westelaken. Morgen gaat de film in première op het Nederlands filmfestival.

Bas Soetenhorst
Gijs van de Westelaken en Theodor Holman (rechts). Beeld Mats van Soolingen
Gijs van de Westelaken en Theodor Holman (rechts).Beeld Mats van Soolingen

Het verhaal blijft angstwekkend dicht bij de feiten. Holman en Van de Westelaken, bekende 'vrienden van Theo', zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan. De afgelopen jaren heeft Holman volgens eigen zeggen met vriend en columnist Max Pam in het geheim gesproken met leden van de Hofstadgroep waar Mohammed B. deel van uitmaakte. Ook zouden hij en Van de Westelaken AIVD'ers hebben gesproken.

In een dubbelinterview, vandaag in Het Parool, spreken ze de hoop uit dat journalistiek en politiek zich geroepen voelen het onderzoek naar de moord te hervatten. Al was het maar om duidelijkheid te krijgen over wat de vraag er is gebeurd met de opnamen die de AIVD in de maanden voorafgaand aan de moord maakte vanuit de woning van Mohammed B.

Van de Westelaken: 'Wij laten de keuze aan de kijker, maar ik kan me niet voorstellen dat in al die maanden dat ze het huis van Mohammed B. afluisterden, de naam Theo van Gogh niet is gevallen.'

Lees het interview met Theodor Holman en Gijs van de Westelaken vandaag (24-9) in Het Parool: 'Nooit een streep eronder'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden