Film over leven eerste vrouwelijke architect Margaret Staal-Kropholler

Margaret Staal-Kropholler (1891-1966), de eerste vrouwelijke architect, is in tegenstelling tot haar mannelijke collega's weinig bekend. Zij groeide op met de Amsterdamse School, een stijl waarin ze uitblinkt.

Architecte Margaret Staal-Kropholler, rond 1911 Beeld -
Architecte Margaret Staal-Kropholler, rond 1911Beeld -

Villa's in Bergen en het atelier van Richard Roland Holst in Zundert zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Hetzelfde geldt voor de gevelwanden van de Holendrechtstraat in de rivierenbuurt en de Orteliusstraat in West die zij tekende.

Maar haar missie lag meer op het gebied van de bruikbaarheid van de huizen, en de gemakken van een goed ingedeelde en prima geoutilleerde keuken. Zij wilde huizen ontwerpen waarin het huishoudelijk werk tot een minimum kan worden beperkt en waardoor de vrouw de tijd heeft om zich te ontwikkelen. Voortaan zou de hand van de vrouw in een ontwerp te herkennen zijn.

Documentairemakers Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn stuitten op het werk van Staal-Kropholler en besloten een film over haar leven en haar werk te maken. Ze maakten voor de documentaire, 'Vanuit het Gezichtspunt der bruikbaarheid' geheten, ook gebruik van teksten van vlijmscherpe lezingen die Staal-Kropholler hield voor de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVVH) en de Avro, die waren teruggevonden door de familie.

Aan het woord komen onder anderen Margaret Venekamp-Staal, dochter van Margaret Kropholler, Maggie Bourgonje-Venekamp, Clarisse -Venekamp en Lizzy Venekamp, kleindochters, en achterkleindochter Maggie Bourgonje. Verder spelen Marloes van Haaren met veel restauraties en renovaties op haar naam, en de architecten Karin Dorrepaal en Saskia Oranje van Bureau Uytenhaak een rol. Het bureau Uytenhaak werkte aan de renovatie van het Louise Wenthuis in de Watergraafsmeer, gebouwd voor alleenstaande vrouwen, het laatste werk van Staal-Kropholler dat in 1963 af kwam.

Vandaag (17-01) een artikel in PS over de documentaire die Staal-Kropholler uit de schaduw moet halen. Tot en met 7 februari doorlopende voorstelling in filmzaal Stadsarchief/ Amsterdam, www.studiovermeer.nl

Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn Beeld Ton Damen
Wilma Kuijvenhoven en Magda AugusteijnBeeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden