Filip lost Albert II af als koning van België

België heeft een nieuwe koning. Filip, de oudste zoon van de eerder zondag afgetreden vorst Albert II, legde zondagmiddag de eed af als koning van België in het parlement in Brussel.

De nieuwe koning en koningin van België. Beeld reuters
De nieuwe koning en koningin van België.Beeld reuters

De 53-jarige Filip deed dat in de drie officiële landstalen Nederlands, Frans en Duits. 'Ik zweer dat ik de grondwet en de wetten van het Belgische volk zal naleven, 's lands onafhankelijkheid handhaven en het grondgebied ongeschonden bewaren', zei hij.

Vertrouwensrelatie
Na de eedaflegging nam Filip het woord. 'Deze eed is een plechtige belofte die de bijna 200 jaar durende vertrouwensrelatie tussen de koning en het volk hernieuwt.' Ook bedankte hij zijn vader, koning Albert. 'Sereen, waardig en met grote toewijding hebt u het Belgische volk op moeilijke en ook gelukkige momenten begeleid.' Hij omschreef Albert als een toegankelijk en betrokken staatshoofd.

Ook de vrouw van Mathilde kan rekenen op veel bewondering van haar man. 'Ik besef me hoe gelukkig ik ben om permanent te kunnen rekenen op Mathilde. Je hebt een aangeboren zin voor menselijk contact. Met onze dierbare kinderen beginnen we vol vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven.'

Hij moedigde iedereen in België aan, ondanks de economische crisis, vol te houden. 'Elk van ons bezit een onvermoed potentieel dat tot ontplooiing kan komen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd', stelde hij in zijn eerste rede als staatshoofd. Hij eindigde zijn toespraak met 'Leve België!'.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Op de website van de Belgische Kamer was de volledige toespraak van Filip al te lezen, deze lekte vanochtend uit.

Genodigden
Niet alle politieke partijen waren aanwezig bij de ceremonie. De rechts-republikeinse partij Vlaams Belang liet verstek gaan, net als een deel van de afgevaardigden van de Vlaams-nationalistische N-VA. De N-VA, die streeft naar een zelfstandig Vlaanderen, wil niet dat de koning nog een rol speelt bij de regeringsformatie.

Bij de plechtigheid waren vrijwel alleen Belgische genodigden. Onder de buitenlandse gasten was de Nederlandse ambassadeur in België.
De vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde waren ook aanwezig bij de eedaflegging, evenals onder anderen de afgetreden koning Albert, koningin Paola en de hoogbejaarde koningin Fabiola.

Na de eedaflegging klonken 101 kanonschoten.

Filip is de zevende koning der Belgen. Leopold was de eerste. Die legde zondag precies 182 jaar geleden de eed af, na de Belgische onafhankelijkheid van Nederland.

Koning Albert II
Albert II ondertekende zondagochtend in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand. 'Ik wil u danken voor al het positieve dat u tijdens mijn regeerperiode heeft gerealiseerd ten bate van ons dierbaar land', aldus Albert tegen de overheid en de bevolking tijdens zijn toespraak voor de ondertekening.

Koning Albert bedankte in zijn toespraak onder meer premier Elio Di Rupo voor de moeilijke omstandigheden waarin hij een regering op de been heeft gebracht. Di Rupo dankte op zijn beurt de aftredende koning en noemde hem 'een groot staatshoofd'.

Een bijzonder moment was wanneer Albert zijn vrouw Paola in het Frans dankte dat zij hem twintig jaar heeft bijgestaan. Net als eerder op de dag reageerde de koningin geëmotioneerd. De aanwezigen in het paleis klapten secondenlang na dit woord. Vervolgens richtte hij zich tot zijn zoon: 'Je bezit het warme hart en intellect om ons land zeer goed te dienen. Jijzelf en je lieve echtgenote Mathilde hebben ons volle vertrouwen.' Na het dankwoord van Albert II werd er weer geapplaudisseerd.'

Bedankje van Poetin
Volgens persbureau Belga heeft Russisch president Vladimir Poetin de aftredend koning Albert II bedankt voor de verbetering van de bevriende relatie tussen België en Rusland. In een telegram feliciteert Poetin ook kroonprins Filip met zijn troonsbestijging.

Albert II werd op 9 augustus 1993 koning van België, nadat zijn broer Boudewijn kinderloos was overleden. Op 3 juli kondigde de 79-jarige Albert aan de troon over te dragen aan zijn 53-jarige zoon. Zijn hoge leeftijd en gezondheid stellen hem niet langer in staat dit ambt uit te oefenen zoals hij dat zou willen doen, zei Albert toen.

Het is de eerste keer dat een Belgische koning vrijwillig afstand doet van de troon. Eerder werd koning Leopold III gedwongen afstand te doen van de troon. De titel van Albert blijft ook na zijn aftreden koning.

V.l.n.r.: Koningin Paola, koning Albert II, prins Filip en prinses Mathilde. Beeld afp
V.l.n.r.: Koningin Paola, koning Albert II, prins Filip en prinses Mathilde.Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden