Files rond Amsterdam zijn straks terug van weggeweest

De laatste jaren is Amsterdam beter per auto bereikbaar geworden, maar de verwachting is dat de files weer zullen aantrekken. De economische crisis is voorbij, en nieuw asfalt heeft altijd maar een tijdelijk effect.

Beeld anp

Het aantal files zal de komende jaren weer toenemen. Amsterdam heeft aanvankelijk minder te maken met vastlopende snelwegen, maar dat effect zal maar tijdelijk zijn. Dat zegt Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst (VID).

De afname in de laatste vier jaar hing vooral samen met de rigoureuze aanpak van het wegennet. 'Veel nieuwe infrastructuur heeft geleid tot een vermindering van de files.' Maar als er wegen bij komen, trekken die op termijn ook weer meer verkeer aan. Daarnaast speelde de crisis een rol, en nu groeit de economie weer.

Amsterdam krijgt de komende jaren nog te maken met een aantal flinke verbeteringen van het wegennet. Die maken dus dat de drukte rond de stad pas later zal toenemen. Potgraven doelt hierbij op de verbreding van de A1 en de A9 en later dit jaar de verbreding van de A7 en de A8. 'Ook de haak bij Badhoevedorp wordt aangepakt. Dat zal allemaal zorgen voor een betere doorstroming.'

Vrachtwagens
Vorig jaar waren er de eerste tekenen dat de files weer in de lift zitten. Eerder dit voorjaar werd bekend dat de druk in het eerste kwartaal 56 procent is toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Deze stijging lijkt vooral te zijn veroorzaakt door het herstel van de economie: het aantal vrachtwagens groeide.

Ook leidt de eerdere afname van het fileprobleem paradoxaal genoeg tot meer verkeer op de wegen: als de doorstroming groter is, is de kans dat forenzen voor de auto kiezen en niet de spits mijden, groter geworden.


Lees vandaag (29-5) meer in Het Parool: Vandaag zestig jaar geleden, stond bij Utrecht de eerste file van Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden