File bij Holendrecht een van de duurste van Nederland

Files hebben het vrachtvervoer vorig jaar liefst 1,3 miljard euro gekost, blijkt uit de nieuwe file top 20 van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging evofenedex. 

David Bremmer
null Beeld ANP
Beeld ANP

De A2 tussen knooppunten Holendrecht en Oudenrijn staat op nummer 7.

Door de gunstige economie staan vrachtwagens steeds langer stil op de snelwegen en worden goederen te laat bezorgd. De economische schade daardoor steeg in 2017 met 100 miljoen euro tot 1,3 miljard euro, een stijging van 3 procent. De filedruk is sinds de economische crisis van 2009 niet zo hoog geweest.

Kostbaarste opstopping is die op de A4 van Burgerveen richting Leiden en het Prins Clausplein bij Den Haag. Kosten bedragen jaarlijks bijna 24 miljoen euro, 4,5 miljoen meer dan in 2016.

Goede tweede is de file op de A15 bij knooppunten Ridderkerk en Gorinchem. De economische schade bedraagt 22,6 miljoen euro, ruim 6 miljoen meer dan het jaar ervoor. De top drie wordt gecompleteerd door de A27, tussen Everdingen en wederom Gorinchem.

De top 20 duurste files in Nederland. Beeld TLN/evofenedex/Panteia
De top 20 duurste files in Nederland.Beeld TLN/evofenedex/Panteia

Om de totale kosten van files voor trucks te berekenen hanteert onderzoeksbureau Panteia een vervoerderstarief van 46,74 euro per uur. Vervolgens wordt via verkeersdata van Rijkswaterstaat de exacte schade voor het vrachtvervoer berekend.

Arthur van Dijk, voorzitter van TLN spreekt van 'schokkende cijfers'. Zeker nu het reistijdverlies door files volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid tot en met 2023 met ruim een derde zal toenemen. "Als we niks doen, loopt de schade nog veel verder op."

Beiden willen dat het kabinet de grootste knelpunten versneld aanpakt, zoals de dagelijkse files op de A4. "Versnelling is zeer wenselijk. Er is ruimte voor een extra rijstrook, maar die kan nog niet worden benut door budgettaire en procedurele problemen."

Voor file nummer twee - de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem - liggen plannen klaar, alleen begint het werk pas in 2025. "Dat moet sneller."

Openbaar vervoer
De eisen ten spijt investeert het huidige kabinet wel degelijk flink in nieuw asfalt. Het kabinet-Rutte III heeft voor minstens 1.000 kilometer extra asfalt in de pijplijn zitten. Denk aan de ring bij Utrecht, de Blankenburgverbinding, de A13/A16 bij Rotterdam en de doorgetrokken A15. Alleen worden veel van die projecten pas later, tot 2031 aangelegd.

Niet altijd is extra asfalt nodig, stellen TLN en evofenedex. Soms kunnen wegen slimmer worden ingericht, onder meer door verkeer zo min mogelijk te laten 'weven'.

Ook beter openbaar vervoer kan helpen, zodat meer mensen de trein nemen. Verder pleiten transportorganisaties voor een kilometerheffing voor al het verkeer. Ze balen ervan dat het kabinet zo'n heffing alleen voor trucks wil.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden