'Fijn dat het Achterhuis nog staat'

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - De Anne Frankboom is maandagmiddag omgewaaid. De 31 ton zware kastanje, die drie jaar geleden op het nippertje van kap werd gered, is omgevallen. De boom brak op ongeveer anderhalve meter hoogte af.

Dit ondanks een stalen constructie die de zieke boom sinds 2008 overeind moest houden. De gigant ligt schuin in de binnentuin tussen de Keizers- en de Prinsengracht en heeft een paar muurtjes, een prieel en een tuinset verpletterd. Ook een aanbouw van makelaarskantoor Rappange raakte beschadigd.

Anne Frank keek uit op de boom vanuit het Achterhuis aan de Prinsengracht, waar zij tussen 1942 en 1944 zat ondergedoken met haar familie. Ze schreef in haar dagboek drie keer over de boom - die circa honderdzestig jaar oud zou zijn. Juist vanwege deze historische achtergrond stuitte de voorgenomen kap op veel weerstand en werd er met man en macht gewerkt aan een reddingsplan door de stichting Support Anne Frank Tree - die ook geld voor de constructie heeft ingezameld.

Bestuurslid Arnold Heertje vindt niet dat er de stichting nu iets te verwijten valt. De constructie moest de boom uiteraard overeind houden. Mocht de boom dan toch naar beneden gaan, dan moest de constructie de kastanje de goede kant opduwen. ''Dat is gebeurd," zegt Heertje. ''De constructie heeft er in elk geval toe geleid dat er zich geen calamiteiten hebben voorgedaan. De boom is in de binnentuin gevallen en heeft alleen materiële schade veroorzaakt. Nou, dat is op te lossen."

'We zijn geen gekken'

De stichting Support Anne Frank Tree is verantwoordelijk voor de schade. ''Maar wij zijn geen gekken. Daar zijn we voor verzekerd."

Bij de Anne Frank Stichting nemen ze opgelucht adem dat de boom zo 'goed' terecht is gekomen. Volgens Hans Westra, directeur van de Anne Frank Stichting, indertijd ook voorstander van kap, heeft de stichting Support Anne Frank Tree 'behoorlijke risico's genomen met deze constructie'. ''Het is een opluchting dat de val geen ongelukken heeft veroorzaakt. En dat het Achterhuis nog staat. Dat was altijd onze grote vrees, dat de boom in het Achterhuis zou vallen."

Westra noemt het, vanwege de grote symbolische waarde van de boom, een 'droef moment'. Hij kijkt in de stam van de boom. ''Je ziet bijna geen levend hout meer. Dan te bedenken dat de deskundigen hem met constructie nog twintig jaar gaven. Ze gaven de boom nog net niet het eeuwige leven."

Kort nadat de Anne Frankboom was omgevallen, waren er al meerdere advertenties op de website Marktplaats.nl te vinden waarin stukken van de boom werden aangeboden. 'De meeste zijn al weg! Laatste stukken gaan nu d'ruit'. Heertje noemt dat 'weinig elegant'. (MALIKA SEVIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden