Review

Fifty dead men walking ***

Regie: Kari Skogland
Met: Ben Kingsley, Jim Sturgess

Elke oorlog is een paradijs voor avonturiers. In de op feiten gebaseerde thriller Fifty dead men walking speelt een twintiger in Belfast een levensgevaarlijk dubbelspel.

Ritselaar Frank (prima rol Jim Sturgess), die eind jaren tachtig in de katholieke wijken van Belfast leurt met gestolen kleding, is voor de duivel niet bang. Als een Britse politieagent hem om zijn papieren vraagt, daagt hij hem uit hem neer te schieten. Een ideale kandidaat voor de IRA, want die houdt van jongens met stalen zenuwen. Meer uit drang naar avontuur dan uit politieke motieven wordt Frank IRA-chauffeur. Het maakt hem tot een interessante prooi voor de Britse inlichtingendienst, want die heeft behoefte aan 'mollen' in de IRA.

Als een Britse inlichtingenofficier (Ben Kingsley) Frank een auto en geld biedt voor informatie over IRA-activiteiten, hapt de inmiddels getrouwde jongen toe. Vanaf dat moment is het wachten op Franks ontmaskering, die komt als de Britten de knul niet langer nodig hebben.

Fifty dead men walking is gebaseerd op de autobiografie van Martin McGartland, die claimt dat hij als dubbelspion door het verraden van IRA-aanslagen minstens vijftig mensenlevens heeft gered. Sinds de jaren negentig zit hij uit angst voor wraak van de IRA ondergedoken in Noord-Engeland, maar omdat Fifty dead men walking een Brits-Canadese coproductie is, verschuilt hij zich in deze film in Canada.

Regisseuse Kari Skogland veroorlooft zich meer vrijheden. Ze is meer geïnteresseerd in spanning en actie dan in historische en politieke nuances. Als er al een boodschap in de film zit, is het dat alle partijen boter op hun hoofd hebben. De cynische Britten zijn geen haar beter dan de IRA-terroristen. Bij beide partijen heiligt het doel de middelen.

Alleen de Britse inlichtingenofficier, die een vaderfiguur is voor Frank, behoudt zijn menselijkheid. Opdat dat duidelijk is, grossiert hij in wijsheden als: ''Het is moeilijker om voor je land te leven dan te sterven.'' Kingsley kan zulke zinnen mooi overtuigend zeggen. (JOS VAN DER BURG)

Website Fifty dead men walking

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden