FIFA verliest opnieuw drie grote sponsoren

Na Sony en Emirates afgelopen december verliest de FIFA opnieuw drie grote sponsoren. Ditmaal gaat het om oliemaatschappij Castrol, bandenproducent Continental en farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson die hun aflopende contracten niet hebben verlengd. Marketingdirecteur Thierry Weil van de FIFA spreekt van een 'uitdaging'.

FIFA-president Sepp Blatter. Beeld AP
FIFA-president Sepp Blatter.Beeld AP

'Het is normaal dat sponsoren hun relaties opnieuw evalueren aan het eind van hun contractperiode', aldus Weil. De drie sponsoren hadden een contract tot eind 2014. Samen met vijf andere merken vormden ze de officiële sponsoren van het WK. De drie sponsoren waren goed voor ruim 500 miljoen euro.

Het verlies van de sponsoren komt in een periode dat de FIFA onder vuur ligt na het uitkomen van een rapport over mogelijk corruptie rondom toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. In mei wordt er een nieuwe president gekozen. De huidige FIFA-president, Sepp Blatter, is omstreden, maar lijkt onbedreigd aan een vijfde termijn te kunnen beginnen.

Aantrekkelijk

Sportmarketeer Frank van den Wall Bake liet in december al weten dat het weglopen van de sponsoren goed het gevolg kan zijn van het afbrokkelende imago van de FIFA.

Toch hoeft de FIFA zich geen al te grote zorgen te maken. Voetbal is mondiaal zo groot dat sponsoring te aantrekkelijk blijft. De vervangende sponsoren zouden dan ook al in de rij staan. 'We zijn in gesprek met een aantal merken', gaf ook Weil toe.

'Nieuwe' FIFA

De FIFA ligt wordt al jaren achtervolgd door verhalen over corruptie en omkoping. In de aanloop naar de voorzittersverkiezing van de mondiale federatie, op 29 mei, riep een groep onlangs op tot actie. Zij pleit voor een 'nieuwe' FIFA, onder de naam 'New FIFA Now'. In Brussel presenteerden zij een lijst met tien verbeterpunten.

New FIFA Now bestaat uit klokkenluiders, politici en de presidentskandidaat Jerôme Champagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden