Fifa krijgt zijn belastingvoordeel

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (R) zit aan tafel met ondermeer Ruud Gullit, Giovanni van Bronkhorst en FIFA-vertegenwoordigers tijdens een diner in het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (R) zit aan tafel met ondermeer Ruud Gullit, Giovanni van Bronkhorst en FIFA-vertegenwoordigers tijdens een diner in het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto ANP

Amsterdam - De wereldvoetbalbond Fifa hoeft in Nederland geen belasting te betalen als het in 2018 of 2022 het wereldkampioenschap voetbal wil organiseren. Volgens het ministerie van Financiën wordt er niet getornd aan de fiscale voordelen die de Fifa krijgt.

''De vraag is niet óf wij invulling aan de afgegeven garanties geven, maar op welke wijze,'' zegt een woordvoerder. Minister Ab Klink (Sport) wil desnoods de wet wijzigen om de toegezegde fiscale vrijstelling mogelijk te maken.

De Fifa hoeft onder andere geen btw (6 procent) te betalen over de toegangsbewijzen. Ook wordt de bond vrijgesteld van toeristenbelasting die het voor zijn personeel zou moeten betalen. De Nederlandse en Belgische overheid hebben deze toezeggingen gedaan in het bidbook, het document waarin Nederland zich aanbiedt als gastland voor het WK in 2018 of 2022.

Uit een gisteren uitgelekt rapport blijkt verder dat speelstad Enschede 'speciale rijbanen' voor de teams en vips heeft toegezegd en haar vliegveld maximaal zal openstellen voor vervoer van bezoekers. De betrokken luchtvaartmaatschappijen worden vrijgesteld van 'alle luchthavenbelastingen'. Een woordvoerder van de gemeente zegt niet te weten of Amsterdam ook deze beloftes heeft gedaan.

Fiscalisten waarschuwen dat Nederland de toezeggingen niet kan waarmaken. Europees recht verplicht Nederland belasting te heffen over goederen en diensten, zoals WK-kaartjes.

De vraag is hoe Nederland toch zijn fiscale beloftes aan de Fifa nakomt. Minister Klink denkt dat de nationale en Europese belastingregels niet hoeven te worden veranderd. Mocht dat toch nodig zijn, dan wil hij desnoods de wet aanpassen. ''Het parlement beslist,'' zei hij gisteren na afloop van een gesprek met de Fifa-delegatie die ook Amsterdam bezocht. Waarschijnlijker is dat de Fifa toch belasting afdraagt en dat Nederland die later terugbetaalt.

Op 2 december wordt duidelijk of Nederland één van beide WK's mag organiseren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden