Plus

'FIFA Blatter laat zien dat de werkelijkheid absurder is dan een soap'

De theatervoorstelling FIFA Blatter, de Val van de Voetbalkeizer gaat niet zozeer over voetbal als over de 'charmante schurk' Sepp Blatter. 'Ik denk dat in iedereen wel een Sepp Blattertje schuilt'

Producent Janke Dekker: 'Wat mij intrigeert is de vraag: hoe heeft het zo ver kunnen komen?'Beeld Roy Beusker

De voormalig voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA zag zichzelf als de koning van het voetbal. Vanwege een groot corruptieschandaal viel hij in 2015 van zijn troon.

Producent Janke Dekker (53): "Je kunt ook wel positieve dingen over Blatter zeggen. Hij heeft best wat betekend voor het vrouwenvoetbal en voetbal in derdewereldlanden. Maar de man is in zijn eigen sprookje gaan geloven. Hij is zich zo machtig gaan voelen dat hij zichzelf belangrijker acht dan Mandela of grote staatshoofden."

Moet Blatter zelf naar de voorstelling?
"Ik zou hem dat wel aanraden."

Om hem een spiegel voor te houden?
Ze lacht: "Ja, dat heeft hij wel nodig."

Wat intrigeert u aan hem?
"Ik raakte gefascineerd tijdens verkiezingen, door de manier waarop Blatter voor de zoveelste keer verkozen werd. Ik zag dat hij de werkelijkheid totaal uit het oog verloren had. Dat zie je vaak bij dictators en tirannen."

"Ze denken nog altijd dat ze de meest geliefde man van het volk zijn. Maar ze zien niet dat de straten vollopen met demonstranten, omdat ze nooit meer op straat komen. Wat mij intrigeert is de vraag: hoe heeft het zo ver kunnen komen? Hoofdrolspeler Paul R. Kooij zei: in iedereen schuilt wel een Blattertje. Ik denk dat dat zo is."

Is dat gevaarlijk?
"Ja, dat is gevaarlijk. Met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en de manier waarop we zelf de media en de sociale netwerkkanalen kunnen bespelen, is het veel gemakkelijker om feiten naast je neer te leggen en je eigen waarheid te creëren. Je kunt je ogen sluiten voor wat er echt aan de hand is."

"We hebben het over een club die vier keer per jaar een voetbalspelletje organiseert. Dat is helemaal niet zo belangrijk of veel. Maar FIFA is wel een miljardenorganisatie geworden waarbij veel macht komt kijken. Dan gebeuren er dingen zoals met Blatter."

Waarschuwt deze voorstelling daarvoor?
"We laten zien dat de werkelijkheid absurder is dan een soap. En dat we het zelf toestaan. Het is niet zo dat het zich alleen in achterkamertjes afspeelt, het is geen onderwereld."

Gaat de volgende voorstelling over Blatter's opvolger Gianni Infantino?
"Dat zou kunnen, ze zijn uit exact hetzelfde hout gesneden. Je zou eerder hopen dat na het zien van de voorstelling mensen opstaan en zeggen: er moet een totaal nieuwe organisatie komen, dit moet stoppen. Ik denk dat de meeste mensen dat ook denken. Maar actie blijft uit. Er wordt één man geofferd om het hele systeem in stand te houden."

U probeert maatschappelijk relevante onderwerpen aan de kaak te stellen.
"Ik ben zeer geëngageerd. Ik hoop onderwerpen aan de kaak te stellen die iets teweeg brengen bij mensen. Dat ze net even anders gaan nadenken over dingen. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen belevingswereld naar dingen. Het leuke van theater is dat je een heel ander licht op bekende zaken kunt werpen. Niet altijd met een geheven vingertje hoor, vaak juist met humor."

Bereikt humor meer?
"Ik denk dat relativering tot meer inzicht leidt dan wanneer je mensen gaat vertellen hoe het zit. Zelfspot is het allerbelangrijkste."

FIFA Blatter: 16/3 om 20.30 uur in DeLaMar.

Janke Dekker, actrice en presentatrice. Sinds 2011 ook theaterproducentBeeld Roy Beusker
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden