PlusStraatbeeld

Fietstochtje door de Bijlmer is tegenwoordig permanente kunstroute

En zo wordt de Bijlmer vrijwel met de week kleurrijker. Je wordt er werkelijk om de oren ­geslagen met kunstzinnige initiatieven.

De foto­tentoonstelling Cityscapes + Birdmen in de BijlmerBeeld Jesper Boot

Er is bijna geen stukje beton meer te bespeuren waar getalenteerde kunstenaars hun creatieve energie niet op hebben losgelaten. Ook zijkanten van flats worden met behulp van steigers om­getoverd tot gigantische canvassen.

Een fietstochtje door de Bijlmer is eigenlijk een soort permanente kunstroute op zichzelf geworden. Ooit suffe tunneltjes zijn bijvoorbeeld vrolijk vol pinguïns geschilderd en een voormalig saaie onderdoorgang is ineens een psychedelisch mozaïek.

Er is dus altijd en overal kunst te bewonderen in de Bijlmer en dat wordt de komende jaren zonder twijfel alleen maar meer. Boven op al die permanente muurschilderingen die er te ­bewonderen zijn, worden ook nog met grote ­regelmaat tijdelijke openluchtexposities ge­initieerd, die werkelijk over van alles kunnen gaan. Sinds gisteren is er weer zo'n expositie: de Cityscapes + Birdmen door fotograaf Jacquie Maria Wessels. En die is op zijn minst kleurrijk te noemen.

Op grote borden op onder meer het Bijlmerplein en het Hoekenrodeplein zijn afbeeldingen te zien van exotisch aandoende, handgeschilderde reclame-uitingen voor pindakaas en hotdogs, afgewisseld met foto's van mannen die trots poseren met een vogelkooi.

Niet dagelijks
Vooral die vogelkooien zijn prominent. We zien ze afgebeeld op daken van auto's, we zien een man die er twee tegelijk draagt en we zien een man die er eentje om zijn nek lijkt te hebben hangen.

Wat moet ik met foto's van vogelkooien, vraagt u zich af. Nou, je kunt ze aanvankelijk zien als prettig-absurdistische beelden, want mannen die poseren met vogelkooien is niet bepaald iets dat je dagelijks ziet.

Fotoroute

Waar Bijlmer

Tenzij u van Surinaamse afkomst bent, want na het lezen van een bord met begeleidend schrijven blijkt dat de vogelkooien daar een heel vertrouwd beeld zijn. In Suriname blijken stoer ogende mannen met hun gekooide vogels fanatiek mee te doen aan zangvogelwedstrijden.

Ook in de Bijlmer blijkt dat te gebeuren. ­Elke zondagochtend vinden er zangwedstrijden plaats, waarbij de best kwinkelerende vogel vanzelfsprekend wint.

Geen videoschermen
Nou ja, vanzelfsprekend. Voor ondergetekende was dit een totaal onbekend fenomeen en het is niet uitgesloten dat u ook niet wist dat er wekelijks - terwijl u zich nog eens gapend ­omdraait - een soort Idols voor vogels wordt ­gehouden, bij wijze van volkssport.

Dat is meteen ook het leuke aan de expositie van Wessels. Wat aanvankelijk een verzameling willekeurige beelden lijkt, blijkt de geïnteresseerde voorbijganger meteen iets te leren over een excentriek onderdeel van een andere cultuur.

Jammer eigenlijk dat er geen videoschermen met koptelefoons bij staan, zodat je die vogels zelf kunt horen fluiten voor de eerste prijs. Want de vraag hoe zo'n wedstrijd nou precies in zijn werk gaat, blijft over na het zien van City­scapes + Birdmen.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden