Fietsster geschept door truck

AMSTERDAM - Een jonge vrouw is vanmorgen rond kwart voor negen geschept door een vrachtauto op het Nassauplein. Haar toestand is kritiek.De vrouw stond naast een vrachtauto stil voor een verkeerslicht. Toen het licht op groen sprong, wilde zij rechtdoor. De vrachtwagen sloeg rechtsaf en schepte de fietsster. Waarschijnlijk bevond zij zich in zijn dode hoek en had de bestuurder haar niet gezien.

De vrouw raakte ernstig gewond aan haar bovenlichaam. De politie verwachtte vanmorgen dat zij het ongeluk zou overleven.

De politie heeft haar identiteit niet bekendgemaakt. Haar leeftijd wordt geschat rond de dertig.

Op 17 september vorig jaar overleed ook al een jonge vrouw na een vergelijkbaar ongeluk. Toen wilde een achttienjarige vrouw rechtdoor op de Stadhouderskade, toen een vrachtauto rechtsaf het Weteringcircuit opdraaide.

Deze ongelukken gebeuren opvallend vaak met jonge vrouwen.

De afgelopen tien jaar overleden acht vrouwen tussen de achttien en de vierendertig jaar, tegenover vijf mannen. In de leeftijdscategorie van achttien tot vierentwintig jaar kwamen zelfs helemaal geen mannelijke fietsers om.

Een woordvoerder van de politie erkent dat veel meer jonge vrouwen slachtoffer worden dan mannen. ''Jonge mannen zijn eerder geneigd door rood te rijden, en zijn daardoor de vrachtwagens meestal voor. Vrouwen wachten vaker tot het groen wordt.''

Het is natuurlijk niet de bedoeling dan maar voor je eigen veiligheid door rood te rijden, zegt hij. ''Het is het beste om echt áchter de vrachtwagen te staan,'' zegt hij. ''Je moet er niet naast gaan staan.''

De vuistregel is: als je, als fietser, de bestuurder in zijn dodehoekspiegel kunt zien zitten, dan ziet hij jou ook.''

In Amsterdam vallen gemiddeld zeven doden per jaar onder fietsers. Vorig jaar waren het er vier, onder wie drie vrouwen. Bij twee ongelukken was een afslaande vrachtwagen betrokken.

Een aparte fietsstrook maakt het risico dat fietsers niet worden opgemerkt alleen maar groter, aldus de Nederlandse Fietsersbond. De stoep met een hek van de straat afscheiden maakt het nog erger.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden