Fietsroute langs Nemo krijgt naam van oud-politicus

De nieuwe fietsroute over het schiereiland van Nemo wordt vernoemd naar de oud-politicus Bruno van Moerkerken van stadsdeel Centrum. Van Moerkerken heeft van 2004 tot 2014 vrijwel onafgebroken voor deze route gestreden.

Het fietspad moet ervoor zorgen dat fietsers een veilige en snelle route van en naar het Centraal Station hebben. Beeld Rink Hof
Het fietspad moet ervoor zorgen dat fietsers een veilige en snelle route van en naar het Centraal Station hebben.Beeld Rink Hof

De fietsroute verbindt het Oosterdokseiland met de oostelijke binnenstad en moet ervoor zorgen dat fietsers een veilige en snelle route van en naar het Centraal Station hebben.

Vorig jaar werd de fietsroute in gebruik genomen. Diverse trappen en trappetjes werden voorzien van flauwe hellingbanen, waardoor er om NEMO heen gefietst kan worden. Tot die tijd moesten de fietsers uit de oostelijke stadsdelen en binnenstad richting het Centraal Station via de Prins Hendrikkade bij de entree van de IJtunnel fietsen. Dit ging vaak gepaard met lange wachttijden voor de stoplichten.

Nieuw stuk binnenstad
Michiel Buchel, directeur van Science Center Nemo: "Wij zijn er blij met de nieuwe fietsroute. Behalve de tijdwinst en het fietscomfort gaat het hierbij ook om het ontsluiten van een nieuw stuk binnenstad, net zoals de nieuwe brug naar het Marineterrein dat doet. Het past ook in het streven de toeristen meer over de stad te verspreiden. Het Nemo-schiereiland wordt hiermee een aantrekkelijke poort naar een stuk groene binnenstad dat bol staat van cultuur en educatie".

Doorzettingsvermogen
Guido Frankfurther, oud-bestuurders stadsdeel Centrum: "Bruno is iemand van de lange adem en dat had hij hier ook wel nodig, omdat er veel technische problemen overwonnen moesten worden. Met dezelfde doorzettingskracht kreeg hij het als politicus voor elkaar dat de eerste afgesloten stegen in het stadhart weer voor het publiek werden geopend. Zowel voor voetgangers als fietsers zet Bruno zich in voor ontbrekende schakels in de stad".

De onthulling vindt zaterdag plaats op de fietsroute zelf in aanwezigheid van Bruno van Moerkerken en twee huidige bestuurders van stadsdeel Centrum, Jeanine van Pinxteren, portefeuillehouder Verkeer en Boudewijn Oranje, voorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden