Fietspad achter CS verbreed om spits hoofd te kunnen bieden

Om de enorme drukte met fietsers en voetgangers achter het Centraal Station tijdens de spits het hoofd te kunnen bieden, wordt het fietspad verbreed en komen er uitvoegstroken voor fietsers.

null Beeld anp
Beeld anp

Ter hoogte van de aanlandingsplaats van het IJpleinveer, aan de oostelijke kant van het station, wordt het wegdek rood en groen geschilderd, zodat passagiers elkaar naar verwachting minder in de weg zullen lopen tijdens het betreden of verlaten van de pont. Ook wordt een loopbrug gebouwd, zodat er meer ruimte komt voor voetgangers die richting station lopen.

De gemeente zit al lang in haar maag met de verkeerssituatie achter CS. Door de toenemende drukte op de ponten ontstaan vaak chaotische toestanden en vinden veel ongelukken en bijna-ongelukken plaats. Ruim twee jaar geleden zei toenmalig wethouder Eric Wiebes al te broeden op maatregelen om de kades praktischer en overzichtelijker in te richten.

De De Ruijterkade wordt niet alleen gebruikt door mensen die van en naar de ponten gaan, maar is ook een drukke route voor doorgaand verkeer. Alleen al waar het IJpleinveer aanlegt, passeren dagelijks bijna achtduizend mensen.

Maatregelen
Onlangs werd bekend dat de openstelling van de Michiel de Ruijtertunnel een half jaar is vertraagd tot juli 2015. Hierdoor zal tot die tijd ook veel autoverkeer van de kade gebruik blijven maken. Daarom heeft verkeersdienst DIVV de Werkgroep Blackspots opdracht gegeven de situatie te bekijken en maatregelen voor te stellen.

Volgens voorzitter Rob van der Ban van de werkgroep is het belangrijk nu in ieder geval tijdelijk iets te doen. 'Het gaat om enorme aantallen mensen, daar moet meer ruimte voor komen. We halen de betonblokken die nu de afscheiding vormen met de rijweg weg en vervangen die door een hekje. Alleen daarmee winnen we al bijna veertig centimeter. Ook komen er duidelijker aanwezige snelheidsdrempels, want we hebben geconstateerd dat er veel te hard wordt gereden. Niet alleen door brommers, maar ook door fietsers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden