Fietspaaltjes leiden tot gevaarlijke situaties

Ze staan op de meest onverwachte plekken. Precies in een onoverzichtelijke bocht. In een donker tunneltje. Op een fietspad waarlangs zulke dichtbegroeide struiken staan, dat het daglicht er niet doordringt.

Marc Kruyswijk
null Beeld anp
Beeld anp

Begin dit jaar schreef de Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond een zeer veelomvattend en rijk geïllustreerd rapport over de paaltjesstand van zaken op de fietspaden in de stad. Foto's toonden aan dat paaltjes her en der over fietspaden gegroepeerd stonden. Conclusie: twee derde van de paaltjes in de openbare ruimte leidt tot gevaarlijke situaties.

Het werk van de onderzoekers van de Fietsersbond werd in februari maar lauwtjes ontvangen. In de gemeenteraad werden enkele kritische vragen gesteld, maar echte opwinding bleef uit. Er werd lacherig over gedaan, de vraag werd zelfs gesteld of de krant niets beters had te doen.

Terwijl de landelijke cijfers voor wat betreft dit soort 'eenzijdige ongevallen' er niet om liegen. Jaarlijks vallen in Nederland twaalf doden en raken twaalfhonderd mensen gewond doordat zij tegen paaltjes op het fietspad aanfietsen. Ter vergelijking: dat zijn ieder jaar meer dodelijke slachtoffers dan tijdens de tien afgelopen jaarwisselingen bij elkaar vielen door vuurwerk.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden