Fietskoeriers vormen vuist tegen zzp-plan Deliveroo

Fietskoeriers verenigen zich in de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze willen op die manier een vuist vormen tegen bedrijven als Deliveroo en UberEats die volgens hen alleen nog maar zzp'ers inhuren.

Marc Kruyswijk
null Beeld anp
Beeld anp

De Riders Union wordt geen officiële vakbond, maar zal wel gaan samenwerken met de FNV om beter beslagen ten ijs te komen in cao-gesprekken met hun werkgevers, zegt Daan Dorr.

Hij heeft het initiatief genomen voor de bundeling van krachten. "Fietskoeriers zijn vaak individueel ingesteld, maar daar gaan werkgevers lang niet altijd even netjes mee om."

Schijnzelfstandig
Elk type koerier kan meedoen en op dit moment is aansluiting gratis. Bij een aantal bezorgondernemingen werken de bezorgers als zelfstandig ondernemer. Zij moeten zich inschrijven als zelfstandig ondernemer bij de kamer van koophandel en vallen onder de fiscale regels voor zelfstandigen.

De bezorgers die zich nu verenigen zijn vrijwel allemaal van Deliveroo. Bij dat bedrijf heeft een deel van hen een arbeidscontract, maar volgens Dorr wil Deliveroo van loondienst af om 'alle 1500 werknemers terug in te huren als schijnzelfstandigen'.

Het initiatief slaat razendsnel aan, zegt Dorr: binnen enkele dagen hebben zich al 150 bezorgers aangesloten.

Op basis van een enquête stelt Deliveroo dat de bezorgers graag meer flexibiliteit willen, maar volgens Dorr is dat uitgelegd als een manier om arbeidscontracten om te zetten naar freelanceovereenkomsten. Hij sluit niet uit dat de aangesloten bezorgers later deze maand een staking zullen organiseren, hoewel hij vooral hoopt met de bezorgbedrijven in gesprek te komen.

Nadelige veranderingen
De omgang van bezorgdiensten met personeel houdt ook in het buitenland de gemoederen bezig. Eind april kwamen meer dan honderd fietskoeriers in Berlijn bij elkaar. Ze protesteerden tegen de precaire arbeidsvoorwaarden.

In Berlijn rijden honderden fietskoeriers met maaltijden. Zelfstandigen ontvangen 4,75 euro per levering, werknemers 9 euro per uur en 1 euro per levering. De voorwaarden veranderen voortdurend, en volgens de protesterende koeriers vrijwel altijd in hun nadeel.

Andere bezorgdiensten nemen juist personeel in dienst, zoals marktleider Thuisbezorgd dat bezorgers tevens van voertuigen voorziet. Ook het Britse Foodora zegt te werken met arbeidscontracten.

Lees ook: Werksituatie maaltijdbezorgers wordt concurrentiewapen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden