Fietskoeriers Deliveroo protesteren tegen zzp-model

Ruim vijftig fietskoeriers van Deliveroo protesteerden dinsdagmiddag tegen het  voorgenomen zzp-model van hun werkgever.

Amber Changoer en Fedde Hoogendoorn
Fietsbezorgers vinden dat het tijd is om actie te ondernemen tegen het zzp-model. Beeld -
Fietsbezorgers vinden dat het tijd is om actie te ondernemen tegen het zzp-model.Beeld -

Met een protestmars door het centrum van Amsterdam vroegen de bezorgers verenigd in Riders Union samen met vakbond FNV aandacht voor de kwestie.

De koeriers zijn boos omdat het bedrijf alle 1750 arbeidscontracten vanaf 1 februari niet meer wil verlengen en alleen nog zzp'ers in dienst neemt. Bewapend met spandoeken en gekleed in het uniform van Deliveroo lieten ze hun stem luidruchtig horen. "Wat willen we? Zekerheid! Wanneer willen we het? Nu!"

Fietskoeriers van Deliveroo en UberEats verenigden zich in september al in samenwerkingsverbond Riders Union om te strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Hierbij sloten ze stakingen en demonstraties niet uit.

Meer verdienen
Het zzp-model biedt volgens Deliveroo meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers om te werken 'wanneer het hen uitkomt'. Ook noemt de maaltijdbezorgdienst als voordeel dat de bezorgers zo meer verdienen.

"Wij bezorgers zijn de dupe van de plannen van Deliveroo. De sociale voorzieningen vervallen en we gaan straks stukken minder verdienen," zegt mede-voorzitter Niels Annen van Riders Union.

Met het nieuwe zzp-model krijgen de bezorgers niet per uur maar per maaltijd uitbetaald. "Nu krijgen we 11 à 12 euro per uur. Voor een bezorging straks maar 5 euro, terwijl je op een goede dag maximaal twee bestellingen per uur bezorgt."

Weinig zin
Eenmaal aangekomen bij het hoofdkantoor van de bezorgingsdienst kwamen de demonstranten voor een dichte deur te staan. "Aan de ene kant was dat ook wel te verwachten, want ze gaan conflicten altijd uit de weg. Maar dit is wel de eerste stal om Deliveroo onder druk te zetten. Hoe ze nu handelen kan namelijniet, dit is geen stijl," vertelt een demonstrant die anoniem wilde blijven.

Riders Union heeft al eerder proberen te bemiddelen met Deliveroo. Maar dat had weinig zin. Niels Annen: "Ze zeggen dingen als: het is ook geen baan waar je goed rond van kan komen. Deliveroo luistert nergens naar. Zelfs toen ze hadden beloofd om ons wel tegemoet te komen, kwamen ze die afspraak toch niet na."

Niels Annen van Riders Union Beeld Fedde Hoogendoorn
Niels Annen van Riders UnionBeeld Fedde Hoogendoorn
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden