Fietsfabrikant helpt Amsterdam van wrakken af

Fietsfabrikant Gazelle heeft zaterdag tientallen Amsterdamse fietswrakken en weesfietsen opgehaald. De stad kampt met overtollig schroot afkomstig van afgedankte tweewielers.

Redactie
Uit tellingen blijkt vijftien procent van de fietsen ongebruikt in de rekken te staan. Beeld anp
Uit tellingen blijkt vijftien procent van de fietsen ongebruikt in de rekken te staan.Beeld anp

"Met onze actie slaan we twee vliegen in één klap," zegt de woordvoerder van Gazelle. "We helpen Amsterdam een handje bij het opruimen van het centrum en we hergebruiken de afgedankte tweewielers. Het schrootafval gaat naar de oud-ijzerboer.

Ook de stad gaat korte metten maken met ongebruikte fietsen, zo werd deze week bekend. Staan ze langer dan zes weken op dezelfde plek, dan worden ze weggehaald. Bij treinstations gebeurt dat al binnen veertien dagen.

Nauwelijks plek
Uit tellingen blijkt dat ongeveer vijftien procent van de fietsen in de rekken niet meer wordt gebruikt of een wrak is. Het gevolg is dat er vooral in drukke woonbuurten nauwelijks plek is om je fiets te parkeren.

Sinds zaterdagochtend rijdt een twintig meter lange vrachtwagen van het fietsenmerk door de stad. "En die zit zo goed als vol!" Via een luidspreker roept een stem in onvervalst Amsterdams accent stedelingen op hun barrels in te leveren.

Technieklessen
De waardevolle onderdelen van de weesfietsen worden naar scholen gestuurd, waar scholieren de materialen gebruiken voor technieklessen en andere projecten. De vrachtwagen blijft nog even door de binnenstad rijden, laat de zegsvrouwe weten. "Opdat we zoveel mogelijk wrakken kunnen meenemen."

Op termijn krijgt Amsterdam er 40.000 extra fietsparkeerplekken bij. Ook wordt er slimmer omgegaan met de vrije plekken. In de fietsparkeergarage bij Paradiso is een nieuw systeem aangebracht waarbij direct zichtbaar is hoeveel plaatsen beschikbaar zijn.

Fietsfabrikant Gazelle haalt fietswrakken op in Amsterdam. Beeld Gazelle
Fietsfabrikant Gazelle haalt fietswrakken op in Amsterdam.Beeld Gazelle
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden