Fietsers zwaaien deze zomer scepter over deel Sarphatistraat

Een deel van de Sarphatistraat wordt deze zomer een 'fietsstraat'. Dat betekent dat fietsers voorrang krijgen en de auto er 'te gast' is. Het gaat om een proef van een paar maanden, die begin juli van start gaat.

Op een stuk van de Sarphatistraat mogen automobilisten deze zomer maar maximaal 30 kilometer per uur. Beeld Floris Lok
Op een stuk van de Sarphatistraat mogen automobilisten deze zomer maar maximaal 30 kilometer per uur.Beeld Floris Lok

Tussen het Weesperplein en het Alexanderplein, waar de Muiderpoort staat, wordt het asfalt rood geschilderd. De maximumsnelheid voor automobilisten wordt teruggebracht naar 30 kilometer per uur en om de 60 meter komen 'fietsvriendelijke verkeersdrempels', waarmee de snelheid van auto's beperkt moet worden.

Verhoogde trambaan
De trams mogen nog wel 50 kilometer per uur blijven rijden, maar omdat de trambaan verhoogd is hoeft dan geen gevaar op te leveren voor de fietsers, stelt de gemeente.

De Sarphatistraat wordt geschikt geacht voor de proef omdat daar al aanzienlijk meer fietsers dan auto's rijden en doorgaand autoverkeer ook via de Mauritskade kan rijden. Als de proef een succes is blijft de fietsstraat mogelijk permanent in gebruik.

De maatregel maakt deel uit van de Uitvoeringsagenda Mobiliteit van wethouder Pieter Litjens, waarin staat dat de 'binnenring' Marnixstraat - Weteringsschans - Sarphatistraat op termijn een corridor voor OV en fietsverkeer moet worden. De gemeente spreekt zelfs van een 'fietsboulevard'.

Overigens is het niet de eerste Amsterdamse fietsstraat: op de Linnaeuskade en de Zaanstraat in de Spaarndammerbuurt wordt al langer ruim baan gegeven aan fietsers.

De Sarphatistraat wordt geschikt geacht omdat daar al aanzienlijk meer fietsers dan auto's rijden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden