Fietsers Tadzjikistan waren doelwit terroristen

Het ongeluk in Tadzjikistan waarbij een auto op een groep fietsers inreed, is vrijwel zeker een aanslag. Volgens de regering zit een verboden islamitische partij erachter, maar ook IS claimt de aanslag.

Victor Schildkamp en Caspar Naber
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat op basis van een bekentenis van een verdachte die is aangehouden. Beeld AFP
Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat op basis van een bekentenis van een verdachte die is aangehouden.Beeld AFP

Twee dagen na het drama met een groep fietsers lijkt er geen enkele twijfel meer over de vraag of de auto op de Pamir Highway in Tadzjikistan met opzet is ingereden op zeven fietsers. Na de aanrijding zijn de vijf inzittenden, allen mannen van rond de twintig jaar oud, nog uitgestapt om met messen op de slachtoffers in te steken.

De aanslag werd maandag opgeëist door Islamitische Staat (IS). 'De aanvallers waren soldaten van Islamitische Staat. Ze voerden de aanval uit in reactie op oproepen om burgers van landen te treffen die deel uitmaken van de coalitie,' meldde de terreurgroep.

De regering van Tadzjikistan zei dinsdag dat een verboden islamitische partij achter de aanslag zat. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde dat op basis van een bekentenis van een verdachte die is aangehouden. Volgens het departement stond de groep die de aanslag pleegde onder leiding van een man die in Iran is getraind.

De verboden partij is de Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan. Tot 2015 was dat de enige legale islamitische partij in het land. In augustus dat jaar eiste de regering van Tadzjikistan dat de partij zou stoppen met 'illegale activiteiten' en werd ze als terroristische organisatie aangemerkt.

Geen twijfel bij betrokkenen
Een van de vier slachtoffers die bij de aanslag overleed, is de in Amsterdam wonende René Wokke (56). Zijn vriendin Kim Postma (58), met wie hij op wereldreis was, overleefde de aanslag. Postma is niet zwaargewond en heeft inmiddels contact gehad met vrienden en familie.

Daarin laat ze geen twijfel bestaan over de toedracht van het drama: een aanslag. Nadat de mannen op de groep waren ingereden, stapten ze uit en staken ze met messen in op de slachtoffers. Het lijkt erop dat Wokke vervolgens tegen haar heeft geroepen dat ze weg moest rennen. Van een afstand zag Postma daarna hoe haar vriend door de aanslagplegers werd overreden.

Het verhaal van Postma sluit naadloos aan bij andere getuigenissen en beelden van het drama. De Belgische fietstoerist Nicolas Moerman, die niet bij de groep van Wokke en Postma hoorde, liftte met een vrachtwagen mee in de richting van de hoofdstad Doesjanbe toen hij de slachtoffers zag. "Het eerste wat een van hen zei was dat ze waren aangereden door een auto en dat er mensen waren uitgestapt die met messen begonnen te steken," aldus Moerman.

Expres
Overlevenden van de aanslag stonden langs de kant van de weg te gebaren, toen de vrachtwagen van Moerman kwam aanrijden. "We zijn onmiddellijk gestopt en uitgestapt," zegt Moerman. "Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal van hen was volledig in shock."

Er circuleerden maandag al geruchten dat het om een aanslag zou gaan, mogelijk gepleegd door IS-aanhangers die terugkeerden uit Syrië. De autoriteiten in Tadzjikistan hielden al rekening met de mogelijkheid van een terreurdaad. "We kijken naar alle scenario's. Een ongeval, beroving of terrorisme," zei minister Ramazon Rahimov (Binnenlandse Zaken).

Op een video op van de aanslag, van enige afstand gefilmd door een ooggetuige, lijkt te zien dat de auto, na de eerste crash, expres omdraait om nog een keer op de fietsers in te rijden.

Foto's
De autoriteiten van Tadzjikistan hebben inmiddels foto's vrijgegeven van mogelijke daders van de aanslag die nog op de vlucht zijn. Het zijn mannen van 18, 19 en 21 jaar. Een van de aanslagplegers zou zijn gedood door veiligheids troepen. Eerder was sprake van vier gedode verdachten.

Premier Mark Rutte reageerde dinsdag via Twitter op het nieuws dat het om een terroristische aanslag gaat. "Mijn gedachte gaan uit naar alle slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag."

Lees ook: René Wokke (1961-2018) wilde iedereen verder helpen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden