Fietsers in protest van Haarlem naar Amsterdam voor meer windmolens

Met een Fietsparade van Haarlem naar Amsterdam hebben demonstranten zaterdag geprotesteerd tegen de limiet die het provinciebestuur stelt aan het aantal nieuwe windmolens in Noord-Holland.

Bart van Zoelen
null Beeld Laura Ponchel
Beeld Laura Ponchel

De fietsers zijn boos over alle extra eisen van de provincie. Plannen voor windmolens in de Amsterdamse haven zijn daarop stukgelopen. Verantwoordelijk gedeputeerde Jack van der Hoek nodigde de actievoerders, volgens hen onder druk van de vele aandacht voor de kwestie, vrijdagavond uit voor een gesprek. Dat komt er, maar de tocht zaterdag ging wel door.

Het provinciebeleid druist in tegen de klimaatafspraken van Parijs, volgens de deelnemers aan de Fietsparade. Zondagmorgen begonnen ze om elf uur bij het Provinciehuis in Haarlem aan hun fietstocht van 25 kilometer naar het Museumplein. Daar zijn ze rond half twee gearriveerd. In totaal finishten zo'n 80 deelnemers aan de tocht.

D66-gedeputeerde Jack van der Hoek (Duurzaamheid) wil niet meer dan 685,5 MW aan windenergie toestaan in Noord-Holland. Ook stelt de provincie hogere eisen dan landelijk gelden voor windmolenplannen.

Ontmanteld
Zo moeten nieuwe windmolens in Noord-Holland met tenminste zes op één lijn neergezet worden. Ook vereist de provincie een grotere afstand tot woningen dan landelijk als voorwaarde wordt gesteld. Ten slotte moeten voor elke nieuwe Noord-Hollandse windmolen twee verouderde windmolens ontmanteld worden.

Door dit soort extra eisen kwamen plannen voor windmolens in de Amsterdamse haven niet van de grond. Deze week kreeg de haven formeel nul op het rekest voor achttien geplande windmolens. Het is het havenbedrijf niet gelukt om genoeg uitgerangeerde windmolens elders in de provincie op te kopen. Die werden peperduur, omdat bouwers van nieuwe windmolens opeens elkaars grootste concurrent werden.

Uiteindelijk mogen zes windparken er komen van de provincie. Amsterdam krijgt tien nieuwe windmolens, achttien windmolens komen er voorlopig niet. Vijf molens bij de NDSM-werf in Noord zijn volgens de provincie al helemaal uit den boze omdat ze te dicht bij de bebouwde kom zijn gepland.

Onderscheid
De fietsers eisen dat de provincie nog dit jaar een eind maakt aan het plafond voor windenergie in Noord-Holland. Ook willen ze dat Van der Hoek geen hogere maatstaven meer stelt aan windmolens dan gelden in de rest van het land. Verder willen ze een duidelijk onderscheid tussen de eisen die worden gesteld aan windmolens op het platteland en in de stad, waar ze, zoals in de haven, minder in het oog vallen.

Van der Hoek had al op voorhand zijn reactie op de Fietsparade gegeven. Hij had graag meegefietst, zo zei de D66-gedeputeerde, 'als men de aandacht had willen vestigen op alle goede initiatieven en projecten die in Noord-Holland gerealiseerd worden.'

"Wij maken het mogelijk dat er zes nieuwe windprojecten gerealiseeerd worden. Eerder die jaar was er groen licht voor het Windpark Wieringermeer, een van de grootste windparken op land in Nederland." Daar komen 99 windmolens die stroom leveren aan 280.000 huishoudens.
"Noord-Holland is ervan overtuigd dat de knop om moet," zei Van der Hoek in een verklaring. "Energiebesparing,. zonne-energie, biomassa, warmtenetten en circulaire economie. De provincie kijkt naar het brede palet van mogelijkheden en niet naar alleen wind."

null Beeld Laura Ponchel
Beeld Laura Ponchel

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden