Fietsers en voetgangers tijdelijk over water De Ruijterkade

Voor fietsers en voetgangers wordt langs de De Ruijterkade tussen CS en de Westerdoksdijk een tijdelijke route over het water gemaakt.

De eerste pontons werden afgelopen week geplaatst Beeld Gemeente Amsterdam
De eerste pontons werden afgelopen week geplaatstBeeld Gemeente Amsterdam

Afgelopen week werden de eerste drijvende pontons geplaatst. In totaal komen er dertien te liggen. Vanaf zaterdag vormen ze drie maanden lang een tijdelijke route voor fietsers en voetgangers.

De rijbaan wordt vanaf donderdag verlegd. Naar planning is dat op 13 september klaar en kunnen de kabel- en leidingbedrijven aan de slag op de zuidelijke rijbaan. Vanwege de werkzaamheden is de westkant van de kade tot en met dinsdagochtend 13 september afgesloten voor autoverkeer in oostelijke richting. Zij kunnen omrijden via de Spaarndammerstraat.

Een impressie van de nieuwe situatie Beeld Gemeente Amsterdam
Een impressie van de nieuwe situatieBeeld Gemeente Amsterdam

Wandelboulevard
Tussen de Westerdoksdijk en de IJzijde van Amsterdam CS wordt de kade in de bocht met tien meter verbreed. Langs het water komt een ruim vijf meter brede wandelboulevard. Ook fietsers krijgen meer ruimte door een breder twee-richtingen fietspad. Dit maakt de kade veiliger voor fietsers en voetgangers, aldus de gemeente. Bovendien wordt er een middenberm aangelegd.

De gemeente wil met deze veranderingen het 'havenkarakter' van het gebied versterken en de stad beter laten aansluiten op het IJ. Touringcars, die nu aan de waterzijde staan, krijgen straks een laad- en losplek ter hoogte van het Havengebouw.

Het duurt wel nog even voordat die wijzigingen werkelijkheid zijn. De daadwerkelijke verbreding van de kade start januari volgend jaar, afronding van de herinrichting van het gebied wordt pas in het eerste kwartaal van 2018 verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden