PlusPS

'Fietsen? Het zit niet in mijn dna'

Ze bestaan: jonge Amsterdammers die niet fietsen. Omdat ze liever lopen dagdromen, het te druk vinden of te vermoeiend. 'De laatste keer dat ik fietste was op 24 juni 2016. Een vriendin heeft me nog gefilmd.' Vijf fietsvermijders.

Anouk Kemper
Jerrald Justin (28): 'Ik zie altijd van alles in de stad, dingen waar je met de fiets gewoon voorbij racet' Beeld Ivo van der Bent
Jerrald Justin (28): 'Ik zie altijd van alles in de stad, dingen waar je met de fiets gewoon voorbij racet'Beeld Ivo van der Bent

Jerrald is artiestenmanager uit Centrum-West. Loopt het liefst.

"Niet dat ik van fietsen gestrest word, maar dan ben ik wel alleen maar bezig met op het verkeer letten. Als ik loop, hoef ik alleen maar te kijken of ik niet tegen iemand aan loop en of het stoplicht op groen staat. Ik ben best een dagdromer en ik zie altijd van alles in de stad, dingen waar je met de fiets gewoon voorbij racet. Ik wil juist de tijd hebben om een beetje rond te kijken, nieuwe dingen te ontdekken. Die creativiteit heb ik ook nodig in mijn werk."

"Maar goed, dit is de mooie kant van mijn niet-fietsverhaal. De andere kant is dat ik vorig jaar vier fietsen heb gekocht en dat ze allemaal binnen een week zijn gejat. En steeds op de momenten dat ik dacht: kom op, ik ben een Amsterdammer, fietsen hoort erbij. Wilde ik beneden mijn fiets pakken, was ie alweer weg. Blijkbaar wil de wereld me duidelijk maken: dat fietsen is niks voor jou. Dan moet je ook gewoon luisteren."

"Nu doe ik alles lopend, als het tenminste in het centrum is. Of ik pak een tram. Voor mijn deur stoppen vier lijnen, die alle kanten op gaan. Als ik buiten het centrum moet zijn pak ik een Abel of een Uber. Ik ben best een controlfreak, maar op dat soort momenten vind ik het fijn dat ik het rijden aan iemand anders kan overlaten. Heb ik weer tijd om goed naar dat nieuwe nummer van een artiest te luisteren."

"Ik denk niet dat ik ooit nog ga fietsen. Ik ben natuurlijk Antilliaans en op de Antillen fietst echt niemand. Het zit niet in mijn dna, het voelt niet goed. Trouwens, als ik loop, zie ik pas hoe mooi de stad is. Als ik fiets, zie ik alleen maar hoe druk het is."

Anne Sahingoz (25): 'Sinds de middelbare school ben ik gestopt met fietsen' Beeld Ivo van der Bent
Anne Sahingoz (25): 'Sinds de middelbare school ben ik gestopt met fietsen'Beeld Ivo van der Bent

Anne Sahingoz (25) Student product design aan de HvA, Oost. Pakt graag de auto.

"Is het uniek dat ik een auto heb? Nou, in mijn vriendengroep is dat niet heel raar. Hij is trouwens van mijn moeder; we delen hem. Minstens een keer per week ga ik ermee naar de Dappermarkt. Anders moet ik met al die tassen sjouwen en dat vind ik irritant. En met een auto hoef je niet te wachten, je kunt meteen weg. Een parkeerplek is meestal zo gevonden. Ja, echt, ook bij de Dappermarkt. Verder maak ik veel gebruik van het openbaar vervoer, want ik heb een studenten-ov."

"Vroeger ging ik op de fiets naar de basisschool, dat was echt maar vijf minuten fietsen. Ik hoefde geen grote weg over, of zo. Sinds de middelbare school ben ik gestopt met fietsen. Ik mocht toen met de metro naar mijn school in Buitenveldert. Mijn ouders vonden het veiliger dat ik met het ov ging dan op de fiets."

"Ik vind fietsen gewoon niet leuk. Iedereen heeft altijd zo'n haast, je kunt nooit even rustig fietsen, een beetje rondkijken en daarvan genieten. Er moet altijd iemand langs die sneller is dan jij. Veel van mijn vrienden wonen in West, dat is gewoon te ver. Dan zou ik helemaal bezweet aan komen."

"Ze zeggen weleens: 'An, koop nou eens een fiets,' maar ik heb daar geen zin in. Na het uitgaan pak ik een taxi naar huis of de eerste tram, want zo laat wordt het weleens. Met alcohol op fietsen vind ik ook gewoon gevaarlijk, dat kan verkeerd aflopen."

"Als ik straks mijn studenten-ov moet inleveren, ga ik misschien wel weer fietsen. Het ligt er een beetje aan hoe ver mijn werk is. Oost of Centrum is nog wel acceptabel. Moet ik in West of Zuid zijn dan pak ik liever de tram of de auto."

Pascal Tan (23): 'Op de scooter haal je lekker alle fietsers in' Beeld Ivo van der Bent
Pascal Tan (23): 'Op de scooter haal je lekker alle fietsers in'Beeld Ivo van der Bent

Pascal Tan (23) Presentator Klokhuis, Nieuw-West. Gaat altijd met de scooter

"Wanneer ik voor het laatst heb gefietst? Wow, dan moet ik echt even denken. Ik denk een halfjaartje geleden, ik wilde het weer even proberen. Het was wel te doen, maar ook vermoeiend. Ik ben nu zó gewend met de scooter te gaan."

"Vroeger, way back, ging ik altijd met de fiets. Ik woon in Nieuw-West en zat op school in Buitenveldert. Elke dag moest ik wel acht kilometer fietsen. Al na een jaar was ik dat spuugzat, steeds datzelfde stuk. Daar is mijn haat voor fietsen ontstaan. Na een jaar ontdekten mijn vrienden en ik dat we naar de metro konden fietsen, toen ontdekten we dat we met de tram naar de metro konden en dáárna ontdekten we dat we een scooter konden kopen."

"Mensen zeggen altijd dat ik me niet moet aanstellen, dat ik helemaal niet zo ver hoef te fietsen. Tótdat ze een keer naar mij in Slotervaart komen. 'O ja, toch best wel ver,' klagen ze dan."

"Ik word ook weleens een nep-Amsterdammer genoemd, omdat ik niet fiets. Maar een echte Amsterdammer maakt het zich zo makkelijk mogelijk. Ja toch?"

"Als ik vijf keer op de scooter heen en weer naar het centrum ga, kost me dat misschien vijf euro. Valt wel mee, dus. Sowieso betaal ik liever wat meer, zodat ik meer kan chillen. Ik geniet altijd écht van mijn scooterritjes. Misschien is het wel het mooiste moment van mijn dag, echt waar. Je vliegt over het asfalt en haalt lekker alle fietsers in. Hoewel, soms word ik ingehaald door een wielrenner, dat is altijd een irritatiemomentje. Of zij gaan juist in mijn wiel hangen, uit de wind, maar ín mijn aura. Kilometers lang! Ksst, ga weg, denk ik dan."

"De kans is klein dat ik ooit nog ga fietsen. Iedereen met een scooter weet dat het heel moeilijk is om weer de switch naar de fiets te maken."

Jaimie van Munster (26): 'Vrienden weten niet beter: Jaimie fietst niet' Beeld Ivo van der Bent
Jaimie van Munster (26): 'Vrienden weten niet beter: Jaimie fietst niet'Beeld Ivo van der Bent

Jaimie van Munster (26) Artiest- en eventmanager, Noord. Gebruikt Car2Go, Uber en Abel.

"24 juni 2016 zat ik weer eens op de fiets. Ik weet het nog precies, want de volgende dag had ik een bruiloft in Rotterdam. De nacht daarvoor logeerde ik bij een vriendin in het Westland, we gingen nog ergens wat drinken. Die vriendin heeft me nog gefilmd: kijk, Jaimie is buiten Amsterdam én zit op de fiets."

"Ik ben opgegroeid in Noord, in Twiske-West. Als kind kon ik naar school lopen. De middelbare school was een kwartiertje fietsen, maar ik ging liever met de bus. Met mijn ouders had ik een dealtje: in de wintermaanden mocht ik met de bus, in de zomer ging ik meestal lopen."

"Fietsen heb ik altijd verschrikkelijk gevonden. Kijk, ik wil best fietsen voor de lol, in de zomer fietste ik bijvoorbeeld wel naar 't Twiske. Maar ik ga niet fietsen als ik op tijd ergens moet zijn. Of als het regent en waait. Je komt altijd verwilderd aan."

Vrienden weten niet beter: Jaimie fietst niet. Tenzij het een geintje is, zoals in het Westland. Toch vinden ze me wel een échte Amsterdammer, dat niet-fietsen zien ze door de vingers."

"Tegenwoordig ben ik voor mijn werk vaak in het buitenland, op Aruba of in Miami. De afgelopen drie jaar ben ik niet langer dan twee maanden aaneengesloten thuis geweest. Als ik dan in Amsterdam ben, vind ik het lekker om te lopen, áls het lekker weer is tenminste."

"Meestal doe alles met Car2Go, Uber of Abel. Dat kost me best veel geld, ja. Waarschijnlijk kan ik van het bedrag dat ik er jaarlijks aan uitgeef dik met vakantie. Laatst dacht ik wel: eh, Jaimie, je hebt vandaag drie keer een Abel gepakt. Nu ik het hardop zeg, moet ik er zelf ook om lachen."

Lily Turabassa (19): 'Mijn moeder snapt het ook niet, zij doet álles fietsend' Beeld Ivo van der Bent
Lily Turabassa (19): 'Mijn moeder snapt het ook niet, zij doet álles fietsend'Beeld Ivo van der Bent

Lily is student docent Engels aan de HvA, West. Doet alles met het ov.

"Voor mijn deur stopt tram 7 en die rijdt precies langs het Weesperplein, waar ik studeer. De tram gaat om de 10 minuten, dus ik sta nooit lang te wachten. De bushalte is net een stukje verder lopen, maar bus 21 gaat ook om de tien minuten. Ja, ik doe alles met het ov. Alleen als iets max tien minuten lopen is, ga ik lopend."

"Vrienden vinden het lui dat ik niet fiets. Mijn moeder snapt het ook niet, zij doet álles fietsend. 'Dan kom ik tenminste nog toe aan mijn beweging.' Ik hou er gewoon niet van. Toen ik nog in Deventer woonde, deed ik alles op de scooter. Mijn Vespa staat nog steeds daar, omdat ik 'm in Amsterdam niet binnen kan zetten en dat vind ik niet fijn."

"Ik héb trouwens wel een fiets, maar die raak ik liever niet aan. Het fietsen in Amsterdam vind ik heel moeilijk; ik weet niet waar ik heen moet en ik snap de regels niet. Mensen stoppen niet voor rood, ze raken geïrriteerd als ik dat wel doe, ik hoor constant bellen achter me. Alles is zo gehaast."

"Als ik 's avond in de stad een drankje heb gedronken, ga ik terug met de nachtbus. Ik zou sowieso liever niet alleen door het donker naar huis fietsen."

"Ik moet vaak uitleggen waarom ik niet fiets. Mijn vriendinnen zijn ook student en gebruiken juist nooit het ov. Zij kunnen zich niets voorstellen bij mijn fietsontwijkende gedrag. Nee, ik ben niet bang dat ik aankom. Mijn lichaam is niet anders gewend dan dat ik vanaf mijn zestiende niet fiets, dus ik merk geen verschil."

"Nu heb ik nog een gratis studenten-ov. Wanneer die afloopt ga ik misschien wel weer fietsen, want ik ga niet elke keer 2,90 betalen. Ik zie er nu al tegenop. Hopelijk kan ik tegen die tijd mijn scooter hier gebruiken. Of een auto."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden