Fietsbrug tussen Noord en Java-eiland komt er

Die fietsbrug tussen Java-eiland en Noord komt er, al steggelen de stad en het Rijk voorlopig nog even door over de exacte hoogte van het bouwwerk.

Ruben Koops
De bewoners van Java-eiland fietsen in de toekomst in een paar minuten naar Noord. Beeld anp
De bewoners van Java-eiland fietsen in de toekomst in een paar minuten naar Noord.Beeld anp

Het voorstel van het stadsbestuur voor de fiets- en voetgangersbrug kon rekenen op een overweldigende meerderheid in de gemeenteraad.

Het Rijk en de provincie vinden dat Amsterdam eigenlijk een tunnel moet bouwen, zodat de scheepvaart niet gehinderd wordt. Maar daar wil wethouder Van der Burg voorlopig niet aan.

Het onderzoek naar een tunnel begint pas als metrostation Sixhaven is aangelegd, het extra station van de Noord/Zuidlijn dat gebouwd gaat worden. Hoewel de stad liever een brug van ruim 9 meter hoog bouwt, om de duizenden fietsers ter wille te zijn die er dagelijks overheen moeten, is wethouder Eric van der Burg bereid tot een compromis.

100 miljoen euro
Want Rijkswaterstaat wil dat er schepen met vier lagen containers onderdoor passen, waardoor het brugdek zeker 11,35 hoog moet worden. "Als wij met 11,35 een hele hoop discussie wegnemen is dat het collectief belang, dan gaan we daar naar kijken", deed hij Den Haag en Haarlem een handreiking.

Het CDA was de enige tegenstem. "Er kleven teveel onzekerheden aan dit besluit", vindt raadslid Diederik Boomsma. "Want over de verplaatsing van de cruise terminal is nog niets bekend en ook de tunnelvariant is onvoldoende uitgewerkt. Rijkswaterstaat is toch niet gek?"

De bouw zal rond 2020 beginnen, de brug gaat zeker 100 miljoen euro kosten.

Lees ook: Een Mont Ventoux in Amsterdam? Minister Schultz overdrijft een beetje

Vlak voor de zomervakantie zijn er in de gemeenteraad tijdens een marathonvergadering tientallen kleine en grote besluiten genomen. Lees hier een overzicht (klik).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden