Fiets stallen in Locker wordt gratis

AMSTERDAM - Acht fietsenstallingen van de gemeente, de zogenaamde Lockerstallingen, worden gratis. Verkeerswethouder Tjeerd Herrema (PvdA) wil dat de gemeente alle kosten op zich neemt.Het gaat om stallingen bij Paradiso, de Kalvertoren, op het Beursplein en het Binnengasthuisterrein, de RAI, de Albert Cuypstraat en Zuidplein, en één mobiele stalling .

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Herrema dat het college van b. en w. het gebruik van de fiets wil stimuleren. Daarnaast wil hij Amsterdam 'positioneren als dé fietsstad'.

Het afgelopen half jaar was als proef de Lockerstalling onder het Zuidplein gratis, omdat aan de Strawinskylaan voor bouwwerkzaamheden fietsenrekken waren verwijderd. De resultaten, aldus Herrema, zijn gunstig. Per dag verdubbelde het aantal mensen dat een fiets kwam stallen, van 650 naar ongeveer 1150, en het aantal abonnementshouders bleef gelijk.

Herrema wil vanaf 31 maart alle Lockerstallingen gratis maken, behalve de automatische ondergrondse stalling bij de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord, omdat daar de software moet woren aangepast.

Hierbij wacht de wethouder liever tot definitief is besloten de Lockerstallingen gratis te maken. Naar verwachting valt dat besluit over driekwart jaar

Stallen was al niet erg duur: dagstalling kost vijftig cent, een jaarabonnement vijfenvijftig euro.

Herrema schat dat de gederfde inkomsten voor de gemeente neerkomen op twee ton euro per jaar.

Hoe hij bij dit bedrag komt, blijft vooralsnog onduidelijk: volgens zijn eigen cijfers leveren alleen al de abonnementhouders en de dagstallers bij het Zuidplein al anderhalve ton euro per jaar op.

Voor andere stallingen moet nog wel worden betaald. Een woordvoerder van MacBike, dat twee stallingen bij het Centraal Station exploiteert: ''We vinden het natuurlijk goed dat de gemeente investeert in een beter milieu en het gebruik van de fiets. Maar als je als ondernemer hier geld aan probeert te verdienen, kijk je op je neus.''

De gemeente heeft een advocaat laten kijken naar deze constructie, en zegt dat hier geen sprake is van oneerlijke concurrentie. ''Maar als toch ondernemers de dupe worden, wil de gemeente graag met hen in overleg.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden