Fiets onder museum heikel punt

Zuid neemt vooralsnog geen besluit over de onderdoorgang van het Rijksmuseum, maar een groep deels bekende buurtbewoners is een actie begonnen om de passage open te houden.

Archieffoto uit 2004. © ANP Beeld
Archieffoto uit 2004. © ANP

Of de route onder het museum weer voor fietsers opengaat, blijft voorlopig onduidelijk. Ook in het voorontwerp over de omgeving van het vernieuwde museum, dat 13 maart door de commissie leefomgeving van de deelraad wordt behandeld, is niets te vinden over de onderdoorgang. Die wordt volgens een woordvoerder apart behandeld: de onderdoorgang hoort bij het hoofdnet van fietsroutes in de stad en is daarmee ook een zaak van de gemeente. Daarmee lijkt Zuid de hete aardappel op het bordje van de gemeente te leggen.

Wat er dan wel in het voorontwerp staat is onduidelijk. Een fietsroute door of langs het museum is cruciaal voor het hele omgevingsplan.

Inmiddels hebben 57 Amsterdammers - onder wie Huub Stapel en Hanneke Groenteman - die rond het Museumplein wonen of werken via internet een brief aan de gemeente en het stadsdeel gestuurd waarin zij ervoor pleiten de passage voor fietsers open te houden.

Andere belangen
Groenteman: 'De huidige route om het museum is gevaarlijk. De onderdoorgang hoort bij de fietsroute van het centrum naar Zuid. Zo was het vanaf de bouw van het museum ook bedoeld. Desnoods zetten ze er van die hekjes voor, zoals in het Vondelpark, waarmee brommers geweerd kunnen worden.'

Groenteman begrijpt dat directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum de doorgang wil afsluiten voor fiets- en brommerverkeer. 'Als je een museum moet leiden, heb je andere belangen. Zo heeft hij ooit gezegd dat hij er ontvangsten in wil kunnen houden.'

Pijbes vreest dat zijn bezoekers in de passage ondersteboven worden gereden. Volgens hem zal het museum na opening in 2013 niet de geraamde anderhalf miljoen bezoekers, trekken maar twee tot drie miljoen. Nu al trekken de musea op het Museumplein samen 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden