PlusPS

'Fiets eens ergens naartoe waar je normaal gesproken nooit komt'

Roos Stallinga (39) maakte de fietsgids Ride With Me - Amsterdam om Amsterdammers te herinneren aan de ­bijzondere fietscultuur in de stad en de fietsgrage toerist op weg te helpen. 'Als iemand een helm draagt, wordt ie toch raar aangekeken.'

De route Red light district, uit Ride With Ne Amsterdam Beeld Ride With Me / Roos Stallinga
De route Red light district, uit Ride With Ne AmsterdamBeeld Ride With Me / Roos Stallinga

"Ik werd me pas bewust wat een fiets voor een mens kan betekenen toen ik uit de fietscultuur stapte," zegt Roos Stallinga. Ze woonde van 2002 tot 2005 in New York, waar destijds bijna niemand het in zijn hoofd haalde om op een fiets te stappen.

"Alleen de Nederlanders, wat bezorgers en ik. Wanneer vrienden me kwamen opzoeken, zette ik fietsroutes uit. Daar hebben zij het nu nog over."

Ook schreef Stallinga in die tijd brieven aan haar oma om het leven vanaf de fiets te schetsen. Met verhalen, tekeningen en ­foto's nam ze haar oma mee op reis. Zo werd Ride With Me - New York City geboren, de eerste fietsgids van New York, gemaakt door Stallinga.

Steeds ­diezelfde routes
Inmiddels woont ze alweer tien jaar in Amsterdam, heeft ze twee kinderen en is ze ­medeoprichter van Cyclespace, een organisatie die fietsen in Amsterdam en internationaal promoot.

Stallinga heeft het idee dat Amsterdammers zich nauwelijks bewust zijn van de bijzondere fietscultuur. Om hen daaraan te herinneren, maakte ze in samenwerking met ontwerper Rémi Bouwer het boek Ride With Me - Amsterdam, met portretten van Amsterdammers en hun fiets, en zeven fietsroutes.

"Als je een lange tijd op dezelfde plek woont, maak je vaste groeven: steeds ­diezelfde routes, langs dezelfde plekken," zegt Stallinga. "Fiets eens ergens naartoe waar je normaal gesproken nooit komt. Je zult zien dat je daarna door een andere bril naar de stad en je oude vertrouwde plekjes kijkt."

Er zijn genoeg Amsterdammers die hun vaste groeven door en door kennen: hun favoriete bakker, het park om de hoek, het lekkerst zittende bankje en de snelste weg naar werk.

Voor hen heeft Stallinga routes uitgestippeld om uit die comfortzone te komen: "Je reist op de fiets in een rechte lijn door verschillende buurten, dankzij deze gids leer je ook de mensen en de verhalen kennen die een buurt doen ­leven."

Voormalige arbeidersbuurten
Woon je in hartje stad, dan heb je waarschijnlijk vaak te maken met het 'Oude mevrouwtje', de route die door het centrum voert. "Dat is wat het centrum van Amsterdam voor mij is," zegt Stallinga. "Een oude, opstandige ­mevrouw die moppen tapt en alles heeft gezien."

De route gaat langs de Negen Straatjes, de Nieuwmarkt en de ­Wallen, de Plantagebuurt en het Vondelpark. Plekken waar veel binnenstadbewoners wel vaker hun groeven maken, dus.

"Maar ook daarbuiten zijn genoeg bijzondere dingen te ontdekken, zoals langs de route 'Durgerdam aan het IJ'." Die route ­begint in Noord en voert via Nieuwendam en Schellingwoude uiteindelijk naar Durgerdam. ­Onderweg kun je een wandeling maken in het oude ­Vliegenbos, zwaaien naar koeien of een film pakken bij FC ­Hyena.

Voor wie het liever iets stadsers zoekt, is er de West side story-route, van de Jordaan naar Sloterdijk.

"Die route vertelt het verhaal van pleisterplaatsen van zeemannen, voormalige arbeidersbuurten die nu hip zijn en vreemde huisjes op kleine eilandjes."

Ongeschreven regels
De route begint in de Jordaan en gaat via de Staatsliedenbuurt naar het groenere Bos en Lommer. Vandaaruit verder naar Sloterdijk, de Spaarndammerbuurt en de Haarlemmerstraat. Mocht je de route helemaal willen uitfietsen, dan kun je in de zomer nog even doortrappen om een 'rondje Prinseneiland' te zwemmen.

De routes zijn ook bedoeld voor toeristen die Amsterdam beter willen leren kennen. Voor hen kunnen doorgewinterde fietsers best intimiderend zijn, stelt Stallinga, dus begint het boek met een stappenplan en 'de regels van het fietspad'.

Zo wordt een illustratie van een haai - met haaientanden, een nog onbekend fenomeen voor veel toeristen - omgeven door regels als 'Blijf rechts', 'Haaientanden naar je toe betekent stoppen' en 'Niet stilstaan op het fietspad'.

Volgens Stallinga zijn er best wat ongeschreven regels. "Een regenpak of poncho trekken Amsterdammers zo uit de kast. Maar als iemand een helm draagt, wordt ie toch raar aangekeken."

En hoe vind je eigenlijk een stallingsplek in een stad waar meer fietsen dan mensen zijn? "Die ongeschreven regels kunnen toeristen leren door fietsers te observeren," zegt Stallinga, "maar we kunnen ook wat liever voor toeristen zijn; ze op weg helpen. Het is een compliment dat zij onze stad willen bereizen zoals wij dat doen."

En dat is wat Ride With Me is: een compliment aan toeristen die durven en een ode aan de stad op twee wielen.

Ride With Me is te koop via www.ridewithmeworld.com (€20). Binnenkort ligt het boek in de boekhandels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden