Plus

Fiesta Macumba: van verjaardagsfeestje tot latinfestival

Fiesta Macumba begon als verjaardagsfeestje voor een club vrienden. Tien jaar later maakt het evenement de stap naar een compleet festival. 'We brengen morgen een stukje Latijns-Amerika naar de Ouderkerkerplas.'

Organisator Maurino Alarcón (tweede van rechts) en zijn vrienden Stefan Krijnen, Nidal Lakrouz en Michael van Dam Beeld Tammy van Nerum
Organisator Maurino Alarcón (tweede van rechts) en zijn vrienden Stefan Krijnen, Nidal Lakrouz en Michael van DamBeeld Tammy van Nerum

Iedere vriendengroep komt op zo'n punt dat uitgaan minder belangrijk wordt. Studie, werk, relatie, kinderen - het bekende verhaal. Bij de vriendengroep van Maurino Alarcón gebeurde hetzelfde. Alarcón was net 25 toen hij merkte dat zijn vrienden serieuzer werden en daardoor minder tijd hadden om nachtenlang te dansen en te feesten.

Hij bedacht er iets op: Fiesta Macumba, een kleinschalig latinfeestje dat als ware het een verjaardag maandelijks in Pakhuis Wilhelmina werd gehouden. Op die manier wilde hij ervoor zorgen dat hij zijn vrienden regelmatig bleef zien.

Die maandelijkse verjaardag is nu, tien jaar ­later, uitgegroeid tot een festival aan de Ouderkerkerplas met plek voor achtduizend bezoekers. Op de zes stages klinkt morgenmiddag en -avond geen house of techno, zoals op de meeste festivals in en om Amsterdam, maar salsa, merengue, dancehall, reggaeton, cumbia en hiphop. "We brengen een stukje Latijns-Amerika naar de Ouderkerkerplas," zegt Alarcón.

Hij is geboren en getogen in de Bijlmer, maar zijn roots liggen in Chili. Alarcóns ouders kwamen in 1974 op de vlucht voor de dictatuur van Pinochet naar Nederland. Op zijn onderarmen prijken tatoeages die zijn twee werelden laten zien: links typisch Amsterdamse huisjes, rechts het Andesgebergte. Naast feestorganisator is hij frontman van de Chileens-Amsterdamse band TenTemPiés, die over de hele wereld optreedt.

Huiskamerfeestje
Terug naar 2008, de eerste editie van Macumba. "Er kwamen veertig vrienden op af. Het voelde als een huiskamerfeestje. Mensen dansten op de bar en we gingen stiekem tot zeven uur 's ochtends door. Draaien konden we niet, maar dat maakte niet uit. Het ging net zo los als bij een dancefeest."

Dat ging een jaar of vijf zo door. Macumba was afwisselend te vinden in Pakhuis Wilhelmina, Winston Kingdom en Bitterzoet. Het aantal bezoekers groeide tot ongeveer 150 per avond, maar daar bleef het bij. In 2013 dacht Alarcón aan stoppen. "Het werd maar niet groter. En mijn compagnon kreeg een serieuze baan in de politiek. Toen stond ik er alleen voor."

De twijfel duurde niet lang. Met Stefan Krijnen, afgestudeerd in muziekmanagement, trad een nieuwe compagnon aan. Er volgde een professionaliseringsslag. Via sociale media kreeg het festival meer naamsbekendheid en Macumba verplaatste naar grotere locaties, met de kleine zaal van de Melkweg als grootste trofee.

"Ik werkte als bedrijfsleider in de Melkweg. Het was onze droom om daar Macumba te houden. We wilden niet in een gelikte club, de Melkweg is heel Amsterdams en er waren groeimogelijkheden. Na twee jaar lukte het om de programmeur over te halen."

Macumba kreeg in een rustige zomer vier vrijdagen om zich te bewijzen. In die weken groeide het aantal bezoekers van 480 naar 640. "Toen wisten we: dit kan dus. Bij de Melkweg waren ze ook overtuigd van ons kunnen."

Het jaar daarop kwam er een XL-editie in de grote zaal voor duizend bezoekers. Sindsdien is Macumba maandelijks vaste prik in de Melkweg en is het altijd uitverkocht. "Toen hebben we besloten niet meer zelf te draaien. We can't fool around anymore."

Latinvibe in de heupen
Michael van Dam en Nidal Lakrouz (samen Macumba Soundsystem), dj's met wortels in de hiphop, hebben inmiddels een eigen stijl ontwikkeld, een mix van de verschillende latin­stijlen op hoog tempo. "Ze zoeken dagen en nachten op blogs en in de krochten van You­Tube naar de nieuwste muziek. We willen mensen muzikaal altijd blijven verrassen."

Wie denkt dat Macumba er alleen is voor mensen met de soepele latinvibe in de heupen, heeft het mis. "Zelfs de stijfste Nederlanders komen terug bij ons. Iedereen leert elkaar dansen. Het gaat er ook niet om hoe soepel je danst, maar om hoeveel plezier je eraan beleeft. Het is een feest waar je op hoge hakken kunt komen, maar net zo goed op sneakers."

Macumba heeft inmiddels maandelijkse evenementen in zes andere Nederlandse steden en er zijn plannen voor een stap richting het buitenland. De succesformule met een eigen muzikale stijl is bij andere feestorganisatoren niet onopgemerkt gebleven. "Er zijn wel wat copy­cats, maar we maken ons geen zorgen. Wij zijn opgegroeid met deze muziek, het is geen commerciële keuze."

Festival Macumba 2018, Ouderkerkerplas, Ouderkerk aan de Amstel, 7/7 vanaf 12.00 tot 23.00 uur. Vervoer: pendelbussen van en naar Bijlmer Arena.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden