Fidel Castro afgetreden

UPDATE: HAVANA - Fidel Castro houdt er mee op. Hij is niet herkiesbaar voor de functie van president van Cuba. Dit is dinsdag door officiële media bekendgemaakt.De sinds 1959 heersende Castro was al anderhalf jaar uit de roulatie. Zijn broer Raúl nam de zaken voor de 81-jarige communistische leider Castro waar.

Het Cubaanse parlement moet 24 februari een nieuw staatshoofd kiezen. Het is niet bekend of de 76-jarige Raúl de opvolger van zijn broer wordt of dat iemand van een jongere generatie aan de macht komt.

De president liet via een gepubliceerde verklaring op de website van de staatskrant Granma weten dat hij niet herkiesbaar is. ''Bericht van de opperbevelhebber'' stond boven het stuk. ''Beste landgenoten: ik had jullie 15 februari al beloofd dat ik in de volgende boodschap een belangrijk onderwerp zou aansnijden.'' ''Ik zal er niet meer naar streven de positie van president en legerleider te vervullen, ook zal ik haar niet meer accepteren'', luidde de uitgebreide tekst aan zijn onderdanen. (ANP)

Castro's leven in een notendop

NAAM: Fidel Alejandro Castro Ruz.

TITELS: President van de Staatsraad en de Ministerraad, Opperbevelhebber van de Cubaanse Revolutionaire Strijdkrachten. Voor hij op 31 juli 2006 zijn broer Raul als waarnemer aanstelt is hij tevens 's werelds langstregerende staatshoofd, en leidt hij een van de laatste communistische regimes ter wereld. Op 19 februari 2008 treedt hij officieel af als president.

GEBOORTEDATUM: 13 augustus 1926 geldt officieel als de datum waarop hij in de provincie Oriente ter wereld komt, maar sommigen menen dat hij in werkelijkheid een jaar later is geboren.

OPLEIDING: Castro bezoekt roomskatholieke scholen en behaalt een graad in de rechten en de sociale wetenschappen aan de universiteit van Havana.

VOOR DE REVOLUTIE: Op 26 juli 1953 begint Castro zijn revolutiecampagne met een aanval op een militaire basis in de stad Santiago, in het oosten van Cuba. Hij wordt gearresteerd, maar krijgt later amnestie. Voorts reist hij naar Mexico om een rebellenleger te vormen. Per boot keert hij met zijn volgelingen terug naar Cuba, waar de meesten bij aankomst worden gedood of gevangengenomen. Castro en een klein aantal anderen weten echter te ontkomen en verschansen zich in de bergen. Vanuit die uitvalsbasis nemen Castro en zijn mannen op nieuwjaarsdag 1959 de macht in Cuba over van de gevluchte dictator Fulgencio Batista.

NA DE REVOLUTIE: Castro wordt aangesteld als leider van het nieuwe bewind en krijgt binnen korte tijd bijna de absolute macht in handen. Alle Amerikaanse bedrijven worden onteigend en in april 1961 wordt Cuba tot socialistische staat gedoopt. Daags erna slaat hij de invasie af die Cubaanse ballingen met hulp van de CIA uitvoeren in de Varkensbaai. De Verenigde Staten verbreken alle handelsbetrekkingen met Cuba vanwege de banden met de Sovjet-Unie, wat in 1962 leidt tot de raketcrisis, die de wereld op de rand van een nucleaire oorlog brengt. Drie decennia lang blijft Cuba bondgenoot van de Sovjets tot begin jaren '90 het communisme in Oost-Europa ineenstort.

GEZIN: In 1948 trouwt Castro met Mirta Diaz-Balart, met wie hij in 1949 een zoon krijgt: Fidel Felix Castro Diaz-Balart. In 1955 scheidt hij van zijn vrouw. Hoewel hij zelf nooit heeft bevestigd dat hij is hertrouwd, huwt hij naar verluidt de voormalige schooljuf Dalia Soto del Valle, bij wie hij vijf kinderen verwekt. Daarnaast zou hij ook enkele buitenechtelijke kinderen hebben.

CITAAT: 'Vaderland of de dood! Socialisme of de dood! Wij zullen overwinnen!' (AP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden