Feyenoordspelers laten hun trainer zakken

Feyenoord-supporters staan woensdag buiten de hekken van de Kuip te luisteren naar de persconferentie van Gertjan Verbeek. Foto ANP/Valerie Kuypers

ROTTERDAM - Alsof hij een buitenstaander is die noch van de hoed noch van de rand wist, kwam Feyenoorddirecteur Eric Gudde woensdag met een opmerkelijke ontboezeming. Tot het moment dat Gertjan Verbeek hem die middag vertelde geen heil meer te zien in samenwerking met de spelersgroep, had de algemeen directeur geen signalen van een onwerkbare situatie ontvangen. Gudde maakte daarmee vooral duidelijk dat het Feyenoord ook in de directie aan kwaliteit ontbreekt.

De directeur verklaarde een dag eerder tijdens zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie nog dat de gekozen koers voor Feyenoord toch echt de juiste was. Ruim 24 uur later moest hij Verbeek op non-actief stellen en toonden diens assistent Wim Jansen en technisch directeur Peter Bosz zich solidair.

Het had iets weg van een slechte soap die werd geregisseerd door een muitende spelersgroep. Met een mannetje of twintig sta je sterker dan de eenzame trainer en weet je van tevoren al wie de strijd gaat winnen. Zeker als er van bovenaf niemand is die ingrijpt. In Alkmaar gebeurde dit vorig jaar niet, omdat spelers wisten dat Louis van Gaal - hoewel aangeschoten wild door de resultaten - altijd op steun van de sterke jachtopziener Scheringa kon rekenen.

Natuurlijk spreken de resultaten tijdens de eerste seizoenshelft in het nadeel van Verbeek. Wie van de 26 officiële duels er veertien verliest, hoeft op weinig krediet te rekenen. Toch wist Verbeek zich nog steeds in de rug gesteund door het overgrote deel van het Legioen. De fans zagen een hardwerkende trainer, die moest roeien met de riemen die hij had. De ene na de andere jeugdspeler mocht opdraven, omdat van de eerste keus nogal wat spelers geblesseerd afhaakten.

Het gros van die blessures kon niet eens op het conto van Verbeeks trainingen worden geschreven. Roy Makaay en Jonathan de Guzman kwamen geblesseerd terug van de Olympische Spelen, Ron Vlaar en Tim Vincken stonden al langer buitenspel, Jon-Dahl Tomasson liep bij de Deense nationale ploeg een blessure op, Theo Lucius bleek na vijf weken vakantie nog steeds last van zijn hamstring te hebben en brak later een teen, Karim El Ahmadi had al bij FC Twente een liesbreuk waaraan hij zich bij Feyenoord liet opereren en Tim de Cler meldde zich na het EK verre van fit op het trainingsveld.

Die valse start zou Feyenoord blijven achtervolgen, met een dramatisch half jaar en de beschamende twaalfde plaats in de eredivisie tot gevolg. Dat de selectie het vonnis over Verbeek heeft geveld komt echter niet als een verrassing. De trainer botste al verschillende keren met spelers. Tomasson vond dat hij tijdens zijn revalidatie te hard moest trainen, Lucius hekelde de krachttraining, Kevin Hofland weigerde openlijk zijn steun uit te spreken en De Cler snauwde na een wissel richting Verbeek 'waar hij nou mee bezig was'.

Steeds vaker sijpelden geluiden door dat spelers genoeg hadden van de eigenwijze Verbeek. Dat aanvoerder Van Bronckhorst een maand geleden een verklaring voorlas waarin de selectie zich achter de trainer schaarde, kwam - toen al - ongeloofwaardig over.

Maar Gertjan Verbeek mag dan eigenwijs zijn, hij deed wel zijn werk. Dat valt vooral van de oudere Feyenoordspelers niet te zeggen. Die gaven in zware, door blessures getekende tijden, niet thuis. Zonder concurrentie op hun posities verwerden ze tot slappe aftreksels van de spelers die ze ooit waren. Grote carrières dreigen aldus een minder fraai einde te krijgen. In de carrière van Verbeek wordt deze periode achteraf waarschijnlijk als een hobbel bestempeld. Niet meer, en niet minder. (BARRY VAN DER HOOFT/HANS LEBER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden