Plus

Feyenoorders in Mokum: 'Vreselijk als Ajacieden het ons gunnen'

Feyenoord kan zondag voor het eerst sinds 1999 de landstitel pakken. In Rotterdam en omstreken zal dat groots worden gevierd, maar ook in Amsterdam - de stad van aartsrivaal Ajax - wonen supporters van de club. Hoe beleven zij zo'n zeldzame prijs?

Josien Wolthuizen en Annelies Bontjes
Vlnr: Mark Lievisse Adriaanse, Yannick Martens, Marcella van der Kruk, Peter Kwint Beeld Charlotte Odijk/Het Parool
Vlnr: Mark Lievisse Adriaanse, Yannick Martens, Marcella van der Kruk, Peter KwintBeeld Charlotte Odijk/Het Parool

Yannick Martens (24) uit West, student en docent Nederlands

"Ik leefde het hele seizoen elke week erg naar de wedstrijden toe. Er waren genoeg momenten waarop ik dacht dat het weer niet ging gebeuren, bijvoorbeeld toen Feyenoord met 1-0 verloor van Sparta. Dat was vloeken en tieren. Toen ze bij de winterstop bovenaan stonden hoopte ik ook nog nergens op, want dat is wel vaker gebeurd. Pas nadat Ajax van PSV had verloren, durfde ik er echt in te geloven. Als Feyenoord kampioen wordt, staat heel Rotterdam op z'n kop, dan wordt er twee weken niet gewerkt. Ik denk dat je sowieso volwassen mannen zult zien janken van geluk. Zelf pink ik misschien ook een traantje mee."

"Eigenlijk had ik vroeger nooit veel met voetbal. Mijn opa was groot voetbalfan, hij was voor Feyenoord. Hij is overleden aan een hartaanval tijdens Ajax - Feyenoord. Toen dacht ik: één fan eraf, één fan erbij, om het een in balans te houden."

"Hier in Amsterdam kan ik er gewoon voor uitkomen dat ik Feyenoordfan ben. Volgens mij vinden mijn vrienden het stiekem wel grappig. Als Ajax dan wint hebben ze tenminste iemand om te treiteren. Andersom denk ik dat je als Ajacied in Rotterdam een groter probleem zou hebben.

Yannick Martens Beeld Charlotte Odijk
Yannick MartensBeeld Charlotte Odijk

Marcella van der Kruk (31) uit Oost, redacteur bij uitgeverij Atlas Contact

"Natuurlijk ga ik maandag naar de Coolsingel, dat wil ik echt niet missen! Ik heb vrijgenomen en voor de zekerheid ook alvast voor de maandag daarna. Dat is toch een beetje die Rotterdamse instelling, laten we nou eerst gewoon maar winnen, we hebben het nog niet op zak."

"Mijn ouderlijk huis staat op ongeveer 800 meter van De Kuip. Als we vroeger in de tuin zaten wanneer Feyenoord speelde, konden we het gejuich horen. Een paar seconden later bevestigde radio Rijnmond dan dat Feyenoord had gescoord. Toen ik ouder werd, ging ik geregeld met mijn vader en broertje naar De Kuip."

"Dit seizoen was er een van uitersten. Feyenoord stond steeds bovenaan, maar dat is niet representatief voor de achtbaan aan spanning en emoties die het is geweest. Hoewel ik natuurlijk gehoopt had op winst of gelijkspel, was het verlies tegen Ajax bijvoorbeeld ergens nog ingecalculeerd, maar daarna volgde een totaal andere wedstrijd tegen Go Ahead Eagles waar Feyenoord met 8-0 van won. Absurd!"

"Mensen reageren soms verbaasd als ze erachter komen dat Feyenoord zo belangrijk is in mijn leven. Het gaat om gevoel, identiteit en emotie: Feyenoord is echt een deel van wie ik ben."

Marcella van der Kruk Beeld Charlotte Odijk
Marcella van der KrukBeeld Charlotte Odijk

Mark Lievisse Adriaanse (23) uit Noord, student politicologie en filosofie in Leiden en journalistiek in Amsterdam

"Het moment dat ik besefte dat we kampioen konden worden, was de uitwedstrijd tegen Heerenveen. Toen kwamen we na een dramatische eerste helft 1-0 achter maar wonnen na een sterke tweede helft toch met 1-2. Ajax liet diezelfde dag punten liggen bij Excelsior, waardoor het gat ineens best groot was."

"Eigenlijk verdring ik de gedachte aan het kampioenschap nog een beetje. Het is een soort ingebakken vrees bij alles wat Feyenoord doet: dat het toch nog mis kan gaan. Dat is al zo vaak gebeurd. Na de 2-2 een paar weken geleden bij PEC heb ik ook slapeloze nachten gehad. Gelukkig kán het zondag nog misgaan, dan is er in principe nog niks aan de hand, al zou het wel een beetje een anti-climax zijn. Ik kan niet wachten om op de Coolsingel te staan. Ik heb er twee keer eerder gestaan met bekerwinsten, maar een kampioenschap is toch anders. Daar heb ik zolang naar verlangd."

"Hoe het is om als Feyenoorder in Amsterdam te wonen? Eigenlijk is het niet echt een probleem. Dat viel me ook echt op toen ik hier kwam wonen: niemand is hier bezig met Rotterdam. Dat is andersom wel anders."

Mark Lievisse Adriaanse Beeld Charlotte Odijk
Mark Lievisse AdriaanseBeeld Charlotte Odijk

Peter Kwint (34) uit Noord, Tweede Kamerlid voor de SP

"Ik ben al weken zenuwachtig. Door schade en schande wijs geworden was ik een enorme pessimist. Sinds de winterstop hebben we een grote voorsprong, maar je wist dat het nog mis kon gaan. Ik werd ook heel zenuwachtig van supporters die het al in november over de Coolsingel hadden."

"Dat het niet meer mis kan gaan voelde ik toen Ajax van PSV verloor. Ik was toen echt apathisch. De wedstrijd tegen Excelsior zal niet heel groots worden, maar we winnen zeker. 0-2 is mijn voorspelling. Ik ben een van de weinige gelukkigen met een kaartje voor de wedstrijd. Met dank aan mijn broertje: die is bevriend met Filip Kurto, de tweede keeper van Excelsior. Hij heeft ons kaarten gegeven."

"Het is nu eindelijk leuk om als Feyenoorder in Amsterdam te wonen. Eerst kreeg ik iedere maandag de hoon over me heen als Feyenoord weer eens had verloren. Wat ik wel vreselijk vind is als Ajacieden zeggen dat ze het ons gunnen. Dat betekent namelijk dat je als topclub eigenlijk niet meer meetelt. Je wil dat Ajax je helemaal niks gunt."

Peter Kwint Beeld Charlotte Odijk
Peter KwintBeeld Charlotte Odijk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden