Feuten het feestje: Geen plot en halverwege blijken de personages te dun *

Feuten - Het feestje opent met een quote van John Belushi uit Animal house, klassieke filmkomedie over een studentenvereniging die vecht voor haar bestaan. Aan Animal house hebben we de scène te danken waarin Belushi zijn medestudenten toespreekt: 'Was alles voorbij toen de Duitsers Pearl Harbor bombardeerden? Hell no!'

Mark Moorman
De cast van Feuten: het feestje Beeld anp
De cast van Feuten: het feestjeBeeld anp

De film is gebaseerd op de gelijknamige BNN-serie en net als Amerikaanse voorbeelden als de meeste American pie-films gaat hij over ex-studenten die nog één keer in de roes van het studentenleven willen onderduiken.
Manuel Broekman (als advocaat Bram Wagtmans) besluit met zijn vrienden binnen te vallen op het introductiefeest van zijn oude sociëteit Mercurius, waar hij het pad kruist van scholieren Lieve (Evita Rosenberg) en Elias (Daniel Cornelissen). Zij staan aan de vooravond van hun leven in de grote stad. Bram wil Lieve daarbij wel een handje helpen.

Dit zal die 'brugfunctie' tussen de generaties zijn, waar coproducent BNN het in zijn missiestatement over heeft. Jong zijn is tenslotte 'een state of mind'. Het staat er echt.

Bram trommelt zijn oude vrienden op, het feestje loopt uit de klauwen en eh, dat is het wel zo'n beetje. Geen plot, geen brille, geen brutaliteit. Een politie-inval geeft scenario-schrijver Willem Bosch de kans een eindeloze reeks misplaatste grappen te maken over nazi's en de bezetting.

Beste deel zijn de opwindende openingstitels. Zodra de acteurs het beeld binnenlopen en hun mond opendoen, komt de film gierend tot stilstand en is het feestje afgelopen.

Feuten - Het feestje is geen Animal house. Hell no!

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden