Fête de la Nature: een festival middenin het groen

Fête de la Nature is een grassroots natuurfestival door heel Nederland. Zaterdag 21 en zondag 22 mei vindt het open festival ook in Amsterdam plaats. Bezoekers kunnen hun groene hart ophalen bij de expedities, wandelingen en het maken van onder andere onkruidpannenkoekjes.

Mensen kunnen hun eigen groene evenement aanmelden voor het festival op de website. In Amsterdam zijn er tot nu toe vijf evenementen, verspreid over de zaterdag en zondag.

"Ik blijf hopen dat de weersvoorspelling verandert. Gelukkig kan je de natuur ook vieren als het slecht weer is," zegt projectleider Anne Leeflang. "Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Ik kijk er heel erg naar uit. Ik vind het mooi om te merken dat mensen staan te kijken van het nieuwe concept. Het wordt niet van bovenaf georganiseerd maar mensen moeten zelf iets inbrengen. We hopen in totaal op 100.000 man."

Leeflang verbaast zich over de weinige activiteiten in Amsterdam. "Vorig jaar ging het best wel lekker. Het is organisch: mensen bepalen zelf of ze willen meedoen of niet. We hebben aan Amsterdam nog geen extra aandacht gegeven. Het belangrijkste is dat mensen ervan horen en dat ze het zelf meemaken of horen zeggen. Als ze er niet vanaf weten kunnen ze natuurlijk ook niet meedoen," aldus Leeflang.

1. Vier de Oogst
The Farming Society nodigt mensen uit op het PlantageLab om de eerste oogst te vieren. Op de Society worden pizza's gemaakt met oogst uit de tuin en wordt er thee gedronken van bedrijf en vriend "de Amsterdamse kruiden thee."

Uit een met planten overwoekerde APE schalt muziek. Ook is er een boomhut voor kinderen om in te spelen.

2. Een excursie langs de bomen van het Aemstelpark
De commissie Vrienden Gijsbrecht van Aemstelpark Monumenteel, Verrassend en in Beweging organiseert zaterdag een excursie langs de bomen in het Aemstelpark. In het park zijn namelijk meer dan twintig soorten bomen te vinden. Expert Nico Hoogland zal de excursie leiden. Vanaf half twee vertrekken excursiegangers vanaf het Ontmoetingseiland.

3. De Zuiveltuin
Een groep buurtbewoners uit Betondorp opent de Zuiveltuin, op het Zuivelplein. Een deel van de tuin is door studenten en bewoners overgedragen aan bewoners om er een pluktuin en ontmoetingsplek van te maken.

Zondag kunnen mensen de tuin bewonderen onder het genot van een ijsje of gepofte aardappel. Daarnaast kunnen zij luisteren naar optredens van het open podium, meedoen aan een workshop, spullen op de kinder rommelmarkt kopen of bewoners ontmoeten met een drankje.

4. De Onkruidenier
Zondag bezoekt een groep het Park Frankendael voor een zoektocht naar bruikbare wilde planten. De Onkruidenier gaat over de verschillende toepassingsmogelijkheden van veel voorkomende onkruiden in de stad vertellen.

Ter afsluiting van de expeditie gaan deelnemers samen eten maken bij het nabijgelegen eerste indoor park van Nederland: PopinnPark. Daar gaan zij onder andere onkruidpannenkoekjes, N247 bermbloemencocktail en Parkpesto maken. De expeditie kost rond de vijftien euro.

5. Rondleiding
I LOVE BEEING en MijnStadstuin organiseren zaterdag de 22ste om 13.00 een rondleiding door Mijn Stadstuin en het Voedselbos. De rondleiding duurt tot 16.30.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden