Festivals op Ruigoord voortaan achter het hek

De festivals op Ruigoord moeten voortaan achter hekken worden gehouden, zodat alle bezoekers kunnen worden gefouilleerd. De maatregel moet ervoor zorgen dat daar minder drugs en zelf meegebrachte alcohol worden gebruikt.

Door Patrick Meershoek
Landjuweel Beeld Eva Plevier
LandjuweelBeeld Eva Plevier

Aanleiding voor het besluit van het stadsdeel Nieuw-West is de gang van zaken tijdens het afgelopen festivalseizoen. Hoewel het festivalterrein over een entree met controle beschikt, blijkt het in de praktijk eenvoudig om het terrein ook op andere manieren te bereiken.

Dat leidde het afgelopen jaar tot ongewenste praktijken, zo meldt het stadsdeel in een evaluatie. Tijdens verschillende evenementen werden veel kinderen aangetroffen terwijl er zeer veel volwassenen onder invloed van alcohol en drugs verkeerden.

Duizenden mensen meer
Tijdens het populaire festival Landjuweel bleken zich duizenden mensen meer op het terrein te bevinden dan vooraf in de vergunning was afgesproken. Veel bezoekers bleven kamperen op het festivalterrein en op andere plekken waar dat niet was toegestaan.

Tijdens het festival op het kunstenaarsdorp overleed een van de bewoners aan een overdosis. Het stadsdeel erkent dat het noodlottige voorval geen direct gevolg was van het festival, maar noemt het wel onwenselijk dat de kunstenaarsateliers zich op het festivalterrein bevinden.

Fouilleren
Het stadsdeel wil daarom dat de beveiliging van Ruigoord tijdens evenementen wordt verbeterd. Alle bezoekers moeten voortaan worden gefouilleerd om meegenomen drugs en drank te onderscheppen. Er zal strenger worden gehandhaafd op wildkampeerders en wildparkeerders.

Het stadsdeel verwacht dat dit zal leiden tot een daling van het aantal kampeerders, en daarmee van gevaarlijke situaties met hutten en tenten in het hele gebied.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden