Festivals en horeca moeten Gaasperplas financieel gezond maken

Met meer festivals, meer horeca en een hogere bijdrage van Amsterdam en de andere aangesloten gemeenten wil het bestuur van groengebied Amstelland het jaarlijks tekort van 800.000 euro wegwerken.

Door Patrick Meershoek
Festival Guilty Pleasure aan de Gaasperplas, vorig jaar augustus. Beeld Dingena Mol
Festival Guilty Pleasure aan de Gaasperplas, vorig jaar augustus.Beeld Dingena Mol

Dat schrijft het bestuur in een voorstel dat volgende week in het algemeen bestuur wordt besproken. Het groengebied Amstelland zorgt voor het beheer van het natuur- en recreatiegebied rond de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en de Hoge Dijk.

Dat beheer kost veel meer geld dan het groengebied in kas heeft. Het verschil van acht ton per jaar moet voor de helft worden weggewerkt door de jaarlijkse bijdrage van de provincie Noord-Holland en gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel te verhogen.

Buiten Westen en Reggae Lake
Amsterdam betaalt nu 1,3 miljoen euro mee aan het beheer. Dat wordt in de nieuwe situatie 1,5 miljoen. Samen leggen de vijf partners straks vier ton extra op tafel, waardoor hun jaarlijkse bijdrage uitkomt op 3,1 miljoen euro.

De rest van het tekort moet worden gedekt door de inkomsten van het groengebied te vergroten. Het bestuur wil daarvoor de reeds bestaande festivals Buiten Westen en Reggae Lake laten doorgroeien, en er nog minimaal een of twee nieuwe festivals aan toevoegen.

Ook moet er meer ruimte komen voor horeca in het gebied. Daarbij wordt gedacht aan de westoever van de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en de Abcouderstraatweg. Voor de laatste locatie heeft inmiddels de uitbater van een brasserie met kleinschalig congrescentrum belangstelling getoond.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden