Opinie

'Festivals die dreigen te stoppen om lager volume? Chantage'

De festivallisering van de stad is een van de grootste irritaties van de bewoners, betoogt Mark van Dongen. 'Burgemeester Van Aartsen, wij hopen dat u de gezondheid van de Amsterdammers voor laat gaan.'

Het Prinsengrachtconcert dreigt met stoppen als het geluidsniveau lager moet zijn dan 85 dB. Beeld Evert Elzinga/ANP
Het Prinsengrachtconcert dreigt met stoppen als het geluidsniveau lager moet zijn dan 85 dB.Beeld Evert Elzinga/ANP

Geachte burgemeester Van Aartsen,

De gemeenteraad praat dinsdag over het evenementen­beleid van de gemeente Amsterdam. Maar dit beleid is niet de bevoegdheid van de gemeenteraad en ook niet van het college van b. en w., maar valt direct onder uw bevoegdheid als burgemeester.

Amsterdam wordt de laatste jaren steeds drukker met evenementen. De festivallisering van de stad is een van de grootste irritaties van de bewoners. Amsterdam lijkt niet meer van de Amsterdammers te zijn, maar van toeristen en dagjesmensen.

Natuurlijk is dat ook goed voor de economie van de stad. Maar er wordt een grens overschreden als de festivallisering ten koste gaat van de gezondheid van de Amsterdammers. En dan gaat het vooral over het volume van sommige festivals.

De GGD heeft in een advies geschreven dat het volume bij een aantal festivals te hoog is. Op het huidige niveau leidt het volume van die festivals tot gehoorschade. Vooral bij jonge kinderen is dit volume riskant.

De bezoekers van festivals beschermen zich hiertegen: 35 procent neemt al oordopjes mee.

Bij de festivals kan men ook oordopjes kopen. Er is onderzocht dat 80 procent van de festivalbezoekers het geluid te hard vindt; het is natuurlijk te gek voor woorden dat muziek zo hard wordt gezet dat mensen er niet gewoon naar kunnen luisteren.

Je reinste chantage
Toch eisen sommige festivals dat zij dit ongezonde geluidsvolume mogen blijven produceren. Sterker nog: een aantal festivals dreigt met hun activiteiten te stoppen als het geluid lager zou moeten zijn dan de huidige 85 decibellen.

Daaronder zijn festivals als Kwaku, Open Air, Loveland, Jordaanfestival, Prinsengracht­concert en Milkshake.

Dit is je reinste chantage.

Beste burgemeester Van Aartsen, wij hopen dat u niet toegeeft aan deze chantage, maar de gezondheid van de Amsterdammers voor laat gaan.

Overigens zijn wij ervan overtuigd dat de dreigementen van de festivaldirecteuren om Amsterdam te verlaten een loos dreigement is. Amsterdam is een sterk merk. Die festivals zullen de stad niet zo gauw de rug toekeren.

Mark van Dongen, Red de Amsterdamse Parken Beeld Henk Hennuin
Mark van Dongen, Red de Amsterdamse ParkenBeeld Henk Hennuin

En al zouden zij dat doen, dan zijn er genoeg festivals die graag die opengevallen plaatsen in willen en kunnen nemen.

Festivals die de gezondheid van de deelnemers willens en wetens in gevaar brengen, kunnen heel goed gemist worden.

Ik schrijf dit niet als privépersoon. Amsterdam kent vele liefhebbers van parken die hun best doen om die te beschermen en goed te verzorgen. Op de Facebookpagina van Red de Amsterdamse parken komen wij op voor alle Amsterdamse parken.

Omdat dit evenementenbeleid uw bevoegdheid is, verzoeken wij u ervoor te zorgen dat het volume van de festivals in Amsterdam op het speelveld zelf niet hoger mag zijn dan 85dB en niet hoger dan 75dB op de gevels van de huizen.

Wij gaan ervan uit dat u als waarnemend burgemeester even goed op de gezondheid van de Amsterdammers zal letten als uw voorganger Eberhard van der Laan.

En overigens wensen wij u hier als waarnemend burgemeester een fijne tijd toe in deze lieve stad.

Lees terug: Sleutelrol voor geestige en dwingende Van der Laan in evenementenbeleid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden