Festivals Amsterdam wijken uit naar de provincie

Het aantal festivals in Amsterdam is het afgelopen jaren niet verder gestegen. Er was zelfs één festival minder dan in 2014. In de rest van Noord-Holland neemt het aantal festivals juist sterk toe.

Amsterdam Dance Event was vorig jaar het best bezochte festival van Nederland. Beeld anp
Amsterdam Dance Event was vorig jaar het best bezochte festival van Nederland.Beeld anp

Dat blijkt uit de jaarlijkse Festival Monitor. Vanwege het 'festivalplafond' in de hoofdstad wijken veel festivals uit naar omliggende gemeenten in de provincie. Hierdoor is het aantal kunst- en cultuurevenementen met 10 procent toegenomen in Noord-Holland. Vooral gemeenten als Alkmaar, Zaanstad en Haarlem profiteren daarvan.

Ook de komende jaren wil Amsterdam het aantal festivals in de stad beperken. De gemeente wil hiermee (geluids)overlast en schade aan de natuur tegengaan. Zo mogen in de parken jaarlijks nog maximaal drie grote evenementen plaatsvinden en worden er strengere eisen gesteld voor het gebruik hiervan. Vanaf 2020 moeten alle evenementen in de stad bovendien duurzaam zijn.

Eerder al werden er festivals geweerd in recreatiegebied De Oeverlanden en het Oosterpark vanwege de schade die de evenementen aan de natuur (zouden) veroorzaken. Ook riepen ecologen, natuurbeschermers en organisatoren op tot nieuwe regelgeving voor festivals in de natuur.

De gemeente wil festivalorganisatoren die nu evenementen in de stad organiseren helpen een geschikte locatie te vinden buiten Amsterdam.

Meer bezoekers
Landelijk is het aantal festivals met 4,5 procent toegenomen tot 837 festivals. Ook de bezoekersaantallen namen toe. In 2015 bezochten ruim 23 miljoen mensen de Nederlandse festivals. Zij gaven bovendien meer uit dan het jaar ervoor: 513,1 miljoen euro in totaal. Dat is gemiddeld 37 euro per festivalbezoeker.

Van de festivals waar een kaartje voor moet worden gekocht is het Amsterdam Dance Event (ADE) vorig jaar het best bezocht. ADE trok 365.000 bezoekers, in 2014 waren dat er iets minder, 350.000. Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) was met 302.000 bezoekers goed voor de tweede plek. Het Amsterdamse documentairefestival IDFA staat met 255.000 bezoekers op een derde plek.

Pinkpop
Pinkpop trok in 2015 met 175.000 bezoekers minder popliefhebbers dan de 194.000 van het jaar ervoor. Het muziekfestival in het Limburgse Landgraaf daalde van de vierde naar de vijfde plek. Naar het Zwarte Cross Festival kwamen 197.450 bezoekers, dik 10.000 meer dan in 2014.

Van de evenementen waar geen entree wordt geheven waren de Vierdaagsefeesten in Nijmegen met ruim anderhalf miljoen bezoekers in 2015 verreweg het populairst. Dit weekend kwamen op de eerste dag van de Vierdaagsefeesten 190.000 feestvierders af, 7000 minder dan in 2015. Het Amsterdam Light Festival staat met 730.000 bezoekers op een gedeelde tweede plek, gevolgd door de Gay Pride (600.000 bezoekers).

De gemeente wil dat festivals nog maximaal twee dagen van te voren beginnen met de opbouw ervan. Beeld Klaas Fopma
De gemeente wil dat festivals nog maximaal twee dagen van te voren beginnen met de opbouw ervan.Beeld Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden