Festivalgangers moeten meebetalen aan schoonmaak

Amsterdam werkt aan een belasting om feestvierders te laten meebetalen aan het schoonhouden van de stad.

Plezier op Dutch Valley. Beeld Amaury Miller
Plezier op Dutch Valley.Beeld Amaury Miller

De bedenker van de festivaltaks, raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren, denkt zelf aan een bedrag van tussen de 50 cent en 1 euro per bezoeker, te betalen via het toegangskaartje.

Donderdagavond wist Van Lammeren de gemeenteraad achter zijn voorstel te krijgen om de heffing uit te werken. Als er geen bezwaren worden gevonden, zou de belasting al per 2019 kunnen worden geheven. Financieel wethouder Udo Kock had geen bezwaren tegen het doorrekenen van de taks.

Goedkoop achtergronddecor
"Onze parken worden gebruikt als goedkoop achtergronddecor door festivalorganisaties," zegt Van Lammeren. "Het geld dat een festivaltaks oplevert, is hard nodig voor de handhaving en de schoonmaak achteraf."

Festivalbedrijven zijn nu al verplicht om de locatie weer netjes achter te laten na afloop van het evenement, maar daar wordt volgens Van Lammeren grof mee gemarchandeerd en de gemeente is regelmatig geld en tijd kwijt om een park weer te herstellen. Bang voor negatieve gevolgen van de belasting is het raadslid niet.

"Als door deze belasting mensen afzien van een festivalbezoek aan Amsterdam is dat alleen maar winst."

Dance- en technofestivals
Festivals zouden niet de eerste attractie zijn waarvoor een belasting in het leven wordt geroepen. 'Vermakelijkheidsretributie', een taks op leuke dingen, wordt al jaren geheven op een rondvaart over de grachten.

Reders moeten 66 cent per passagier afdragen. Ook de passagiers van hop-on hop-offbussen betalen vermakelijkheidsretributie. De gemeente was al aan het uitzoeken of ook groepen die met een gids door de stad lopen en gebruikers van huurfietsen extra belast kunnen worden via deze taks.

Paar duizend euro
Niet elke festivalbezoeker zal worden aangeslagen: volgens Van Lammeren is de taks vooral bedoeld voor de commerciële dance- en technofestivals. Jaarlijks vinden in Amsterdam ongeveer 129 festivals plaats, met 2,4 miljoen bezoekers.

De organisatoren betalen de gemeente nu slechts een paar duizend euro bij de aanvraag van een evenementenvergunning.

Welcome to the Future. Beeld Amaury Miller
Welcome to the Future.Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden